Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Här är julväxterna du ska se upp med

Publicerad 2019-11-30

En kyss under misteln till jul? Troligen inte under en svensk kvist i alla fall. Växten är fridlyst, och får bara plockas i undantagsfall.

Inte heller fönsterlav eller lingonris är fritt fram att plocka hur som helst inför jul.

Till julen bjuder seden att man ska hänga en mistel i dörröppningen, och hoppas på att bli kysst under kvisten. Mistels sågs förr som en fruktbarhetssymbol och sades också enligt folktron hålla ont borta under julen.

Men det är inte fritt fram att bara gå ut i skogen och hämta.

– Misteln är fridlyst i hela landet. Den är vanligast runt Mälardalen, berättar Britt Forsén, artskyddshandläggare på Naturvårdsverket.

Fridlyst parasit

Misteln är en parasit, och den kan ibland faktiskt ta död på sina värdträd, förklarar hon. Den växer som ett runt, grönt kråkbo i träden och syns tydligt under vintern då träden fällt sina löv.

Men mistlar får alltså inte plockas, såvida de inte riskerar att skada trädet de växer på. Men då är det bara markägaren som får ta bort dem.

De mistlar som säljs här har därför troligen inte vuxit i Sverige.

– Det importeras mistlar från exempelvis baltländerna och Polen. Länsstyrelser har gjort inspektioner tidigare inför julen.

Gran och lummer

Men det finns fler julgröna växter man ska se upp med. Gran- och tallris får inte heller plockas utan att tillåtelse från markägaren.

– Träd representerar ett värde för markägaren, och enligt allemansrätten får man inte göra skada på dem.

Lummer, som är en grön, långsmal växt, är fridlyst i Blekinge, men i resten av landet får den plockas, dock inte för försäljning.

– Den växer i rankor på marken och ser ut lite som piprensare. Många har hängt den i fönster som girlanger.

Till advent hör det också till att lägga lite vit fönsterlav i adventsstaken – det som i affärerna brukar säljas som vitmossa. Någon mossa är det dock inte fråga om, de mjukt molnformade vitgrå kuddarna är en lav.

– Det är inte tillåtet att plocka lavar och mossa för kommersiellt bruk, men man får ta lite för husbehov.

Men där bör man tänka efter, tycker Britt Forsén.

Växer sakta

– Lavar är det som är vanligast att ta in till jul. Men de växer väldigt långsamt. En kudde med en höjd på fem, tio centimeter tar nog 20 år på sig. Tillväxten per år är på millimeternivå.

Även lingonris får plockas, men då inte i några stora mängder.

– En liten bukett får man ta. Men så fort man tänker ta mer så måste man prata med markägaren. Dessutom finns undantag, i storstäder som runt Stockholm finns många naturreservat. Där gäller särskilda regler, som ska finnas uppsatta på skyltar, säger Britt Forsén.