Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Uppgifter om ofredande blev kvar inom C

Publicerad 2019-11-24

Eskil Erlandsson. Arkivbild.

Centerledningen trodde att en stark varning skulle räcka och den kvinna som utsatts ville inte polisanmäla.

Därför dröjde det över ett år innan Eskil Erlandssons misstänkta ofredande blev känt utanför en mindre krets i C.

Dröjsmålet ledde till att fler kvinnor hade utsatts av Erlandsson när han till slut tvingades lämna riksdagen.

– Med facit i hand hade vi kunnat agera annorlunda men utifrån det vi då visste agerade vi på ett korrekt sätt, säger Anders W Jonsson, Centerns vice partiordförande, till TT.

– Jag utgick fullständigt från att han, i och med den mycket skarpa varning han hade fått av mig och partisekreteraren, aldrig skulle göra det igen. Men vi gjorde en felaktig bedömning, säger Jonsson.

I veckan inleds förhandlingen i målet mot Erlandsson, tidigare landsbygdsminister och en av partiets veteraner. Han står nu inför rätta, åtalad för sexuellt ofredande alternativt ofredande av en partikollega och två av Moderaternas kvinnliga riksdagsledamöter. Det rör sig om tre tillfällen då Erlandsson ska ha satt sig bredvid dem och tagit dem på låren på ett sätt som de upplevt som mycket obehagligt.

Nekar till brott

Själv nekar han till att ha gjort något brottsligt. Han säger, enligt förundersökningen, att han kan ha kommit åt dem av misstag eftersom han ofta måste röra på sina stela fingrar. Och en fysisk åkomma gör att han ibland måste sitta bredbent.

Händelserna blev allmänt kända i mars i år. Men Centerledningen visste sedan slutet av 2017 att Erlandsson utsatt en kvinnlig lokalpolitiker för närmanden under Centerstämman hösten 2017. Kvinnan tog mycket illa vid sig men väntade med att ta upp det med partiet. När den så kallade metoo-rörelsen började samma höst kände hon att hon måste gå vidare med saken.

– Jag hade telefonkontakt med henne flera gånger och hon var tydlig om att det här skulle tas upp och att det inte fick hända igen, men däremot ville hon inte gå vidare med en polisanmälan, säger Anders W Jonsson.

– Man måste respektera den som drabbats så att det inte blir så att partiet dundrar vidare i något som kanske upplevs som ännu ett övergrepp, att man sviker ett förtroende, säger Jonsson.

Visste inget

Anders W Jonsson och partisekreteraren Michael Arthursson hade ett möte med Erlandsson i januari 2018. De meddelade att det som hänt var oacceptabelt och Jonsson uppmanade Erlandsson att inte kandidera till riksdagen igen. Nomineringskommittén i hans hemlän Kronoberg informerades inte om vad som hänt, men ville förnya riksdagslistan och tog inte med Erlandsson alls i sitt förslag. Denne tog sig dock in på listan igen och höll sig kvar i riksdagen med stöd av personröster.

– Hade vi haft kännedom hade det säkert sett annorlunda ut, jag tycker det är lite synd att vi inte fick veta det, säger Tommy Linnér, som då var ordförande i kommittén.

Centerkvinnan säger att hon inte kampanjade lika aktivt som hon tänkt för en riksdagsplats eftersom hon tvekade inför risken att möta Erlandsson i riksdagen. Av samma skäl avstod hon från Centerns kommundagar i vintras.

Moderaterna larmade

I december 2018 kontaktades Anders W Jonsson av Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Han berättade om en händelse 2016 och en annan bara några veckor tidigare då två M-kvinnor känt sig ofredade av Erlandsson. Strax därefter inträffade en liknande händelse med två andra M-kvinnor.

Centern uppmanade honom att lämna riksdagen, men det dröjde till mars i år. Då kom uppgifterna om det som skett ut i medierna och Erlandsson avgick.

Erlandsson säger i förhören att han inte utesluter att det skulle ligga politiska motiv bakom anklagelserna från M mot honom. Under regeringsbildningen var känslorna kyliga mellan M och C.

– Jag utesluter helt att det skulle finnas några sådana motiv, säger Anders W Jonsson.

TT har sökt Eskil Erlandssons och Centerkvinnans ombud, båda meddelar att de inte vill ge några kommentarer före förhandlingarna.

Följ ämnen i artikeln