Ing-Marie och Job är fast på coronafartyg som inte får gå i hamn
Publicerad 2020-03-28
Fyra personer har dött ombord på coronadrabbade kryssningsfartyget Zaandam.
Nu har Ing-Marie Persson, 74 och Job Paulsson, 56, suttit isolerade i sin hytt i fem dagar på en båt som ingen hamn vill ta mot.
– Det är sån ovisshet. Att vi inte får gå i land. De här människorna kanske hade levt om vi hade fått gå i land någonstans, säger Ing-Mari.
Den 4 mars lämnade Ing-Marie Persson och sambon Job Paulsson Sverige för att flyga till Buenos Aires. Tre dagar senare gick de ombord på kryssningsfartyget Zaandam.
En vecka senare gick UD ut med sin avrådan från resor till alla länder när Ing-Marie och Job befann sig på fartyget utanför Sydamerikas västra kust.
Nu har alla ombord isolerats i sina hytter. Totalt 138 personer på Zaandam är sjuka med influensaliknande symptom och två personer har konstaterats vara smittade av coronaviruset sedan det nyligen kom testkit till fartyget.
”Fruktansvärt att sitta fast”
Under fredagen har fyra personer ombord dött, rapporterar Washington Post.
– Vems tur är det härnäst? Är det jag eller Job, vad är det som händer? Vi blev nästan panikslagna, säger Ing-Marie.
– Det är fruktansvärt att sitta fast här och inte kunna få någon hjälp. Att inte kunna lägga till i någon hamn någonstans i hela Sydamerika.
Både hon och Job är sjuka. De har samtliga coronasymtom utom andningsbesvär.
– Jag själv har vissa hjärtproblem, så jag äter blodförtunnande medicin. Jag behöver påfyllning på den här medicinen. Vi skulle varit hemma den 23 mars, i dag är det den 27 mars, säger Ing-Marie.
– Vi vet inte hur länge det här ska pågå, att vi inte vet om vi får gå i land någonstans.
2 300 passagerare fast
På Zaandam finns utöver Ing-Marie och Job runt 25 andra svenskar. Totalt är de runt 1 300 passagerare och 700 personal som nu också är fast på fartyget. Alla hålls i sina hytter och får mat levererad på en bricka utanför dörren.
Kaptenen pratar med dem max en eller två gånger per dygn via högtalare.
– Det lyssnar vi ju jättenoga på, det betyder hur mycket som helst, säger Ing-Marie.
Fartyget sitter nu fast i Panama och får inte gå igenom kanalen. Istället har rederiet fått tillstånd att flytta friska passagerare från Zaandam till ett annat fartyg som också befinner sig utanför Panamas kust, rapporterar BBC.
”Vi är väldigt oroliga”
Det är dock oklart när transporterna ska påbörjas.
Det senaste budet för dem med symtom, som Ing-Marie och Job, är att de blir kvar på fartyget tillsammans med besättningen.
– Vi är väldigt oroliga för hur det ska gå för oss, och för alla andra som är ombord, säger Ing-Marie.
– Vi är väldigt tacksamma för att vi har varandra, så vi kan stötta och uppmuntra varandra.
PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser
Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.