Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Löfven: Nog så nära sanningen man kan komma

Publicerad 2020-06-10

Det är nog så nära sanningen man kan komma, bedömer statsminister Stefan Löfven (S) om Palmeåklagarens slutsatser.

Men Löfven, som tidigare trott på en annan person som skyldig, hade önskat sig ytterligare bevisning.

Statsministern beskriver det som en känslofylld dag när Palmeutredarnas slutsatser ligger på bordet.

– 34 år har gått sedan mordet, arvet efter Olof Palme är högst levande, sade Stefan Löfven på en pressträff där han kommenterade åklagarens besked.

Beskedet innebär ett slags avslut, även om det mest önskvärda hade varit att få se någon dömas för mordet, enligt Löfven.

– Det allra bästa hade varit om vi hade fått ytterligare bevisning.

Själv har Stefan Löfven tidigare trott att Christer Pettersson, som fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten, var den skyldige.

– Jag sa tidigare att jag trodde på Lisbet Palmes vittnesmål, en högst tillförlitlig person som var där det hände, då det hände, det var för mig då avgörande, säger Löfven, som konstaterar att åklagaren nu har gjort en grundlig utredning.

På frågan om det är rätt att peka ut en avliden person, svarar Löfven:

– Det har ju hänt förut att man har angett den här personen, trots att personen är avliden, att han var misstänkt eller skäligen misstänkt.

Ingen ny kommission

Löfven konstaterar precis som åklagaren Krister Petersson att det begicks många fel i den dåtida polisutredningen. En tidigare kommission på 90-talet slog fast detta.

– Jag ser ingen anledning att tillsätta en ny kommission, säger han på en fråga om tidigare fel behövs utredas ytterligare.

Önskade mer

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hade hoppats på ny konkret bevisning.

– Vi får lite mer kunskap, men vi får ingen dom. Jag hade nog önskat att det hade kommit fram ännu mer. Samtidigt förstår jag att man lägger ned utredningen. Stig Engström är ju en person som har förekommit mycket i utredningen, och är också en person som förekommit i tydliga högermiljöer, där hatet mot Palme frodades, säger Jonas Sjöstedt.

– Många av oss kommer aldrig att kunna lägga mordet bakom oss. Det var en fruktansvärd händelse och det förändrade Sverige som samhälle på något sätt, säger Sjöstedt.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att Sverige i bästa fall nu kan lägga ett nationellt trauma till handlingarna och göra bokslut, men:

– Det är klart att det säkert är många som tycker att det hade varit mer övertygande om det funnits teknisk bevisning, säger Kristersson.

Inte imponerad

Åklagarens redogörelse för Palmemordet kan vara svaret på frågan, anser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det är en trovärdig historia, enligt Åkesson.

– Men det är ju inte ställt utom tvivel på något sätt och bara det faktum att Krister Petersson dessutom låter frågan om en konspiration hänga kvar i luften, bara det gör ju att detta kommer att fortsätta vara föremål för spekulationer och debatt.