Fem miljoner människor hann lämna Wuhan
Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2020-02-10
Wuhan isolerades i slutet av januari.
Innan dess hann fem miljoner människor lämna staden där utbrottet av det nya coronaviruset började.
– Kanske hade de inte utvecklat symtom men kunde ändå sprida viruset, säger Lai Shengjie, vid Southampton University.
På morgonen den 23 januari avgick de sista tågen från Wuhan innan myndigheterna satte staden i karantän. Då hade utbrottet av det nya coronaviruset redan härjat i staden i nästan en månads tid.
Nu rapporteras att över fem miljoner människor rest ut ur Wuhan före isoleringen. Men efter utbrottets början.
– Fem miljoner som lämnat. Det är definitivt en stor utmaning, säger Jin Dong-Yan, virolog på institutionen för biomedicin vid Hongkongs universitet, till AP.
– Många av dem kommer kanske inte tillbaka till Wuhan utan stannar på andra platser. För att få kontroll på det här utbrottet är det här något vi måste hantera.
Spåras av teknikjätte
Hur de fem miljoner människorna har rest är förstås inte känt. Men genom kinesiska teknikjätten Baidus data över hur deras användare har rest under den aktuella perioden har forskarna sett ett mönster.
Dit de användare som de har följt har rest har coronaviruset följt med.
En karta som visar Baidu-användarna från Wuhans resvägar stämmer väl överens med hur viruset spreds i början av utbrottet, skriver AP.
Samma data har använts av forskare som studerar befolkningsutveckling vid Southampton University för att försöka hitta ett sätt att förutspå internationell spridning.
– Vi måste titta på resmål i Kina och världen och fokusera på de främsta resmålen för att försöka förbereda spridningskontroll och förebyggande arbete, säger Lai Shengjie vid universitet.
Kartlägger länder
Genom att studera hur människor rest från Wuhan nu, och historiska resmönster, så har de tagit fram tio ”högriskländer” dit många tros ha rest: Thailand, Japan, Hongkong, Taiwan, Sydkorea, USA, Malaysia, Singapore, Vietnam och Australien.
Listan stämmer också väl överens med hur smittan spridits över världen, rapporterar AP. Det första fallet utanför Kina rapporterades i just Thailand. Nästa ”utomkinesiska” fall upptäcktes i Japan och så vidare.
– Det har varit extremt mycket utresande från Wuhan-regionen innan några kontroller upprättades, säger Andrew Tatem, chef för forskargruppen vid Southampton University.
– Vårt mål har varit att ta fram en slags guide för hur det här ska kunna övervakas och för hur man ska tänka när man planerar åtgärder.
Hittills har 904 människor dött av coronaviruset från Wuhan. Över 37 500 fall är bekräftade och drygt 2 900 människor har friskförklarats. Men det verkliga antalet smittade tros vara ännu högre.
PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.