Vodkajätten ställer om till handsprit
Uppdaterad 2020-03-22 | Publicerad 2020-03-21
Pandemin är faktum och sjukhusen jobbar för högtryck.
Då ställer resten av samhället upp.
Permitterad SAS-personal snabbutbildas för att jobba extra i vården och vodkatillverkare börjar göra handsprit.
I söndags kom beskedet att SAS permitterar 10 000 anställda. De kommer nu att erbjudas en snabbutbildning på sjukhuset Sophiahemmet i Stockholm för att kunna rycka in som extrapersonal i vården.
– Det finns otroligt kompetenta personer, till exempel på SAS, som direkt efter avslutad utbildning kommer att kunna avlasta sjukvården så att läkare och sjuksköterskor i än högre grad kan ägna sig åt att vårda patienter, säger Johanna Adami som är rektor vid Sophiahemmet Högskola i ett pressmeddelande.
”Glada att kunna hjälpa till”
Och det finns fler exempel på hur samhället nu ställer upp för att hantera pandemin.
Exempelvis kommer sprittillverkaren Absolut delvis att ställa om från tillverkning av vodka till handsprit.
– Vi kommer aldrig att sälja "Absolut vodka handsprit", men vi är glada att kunna hjälpa till, säger kommunikationschefen Paula Eriksson till SVT Nyheter.
Ett antal restauranger och caféer har särskilda rabatter för vårdpersonal. Flera matbutiker har börjat med extra öppettider avsedda enbart för personer ur riskgrupperna.
Samlade in 50 000 munskydd
Klädjätten HM:s huvudägare Stefan Persson, 72, skänker genom stiftelsen HM Foundation 5 miljoner kronor till Världshälsoorganisationen för att stödja kampen mot coronaviruset.
Byggvaruhuset Beijer i Västerås har tömt hela lagret på skyddsmasker och engångshandskar och skänkt dem till stans sjukhus.
– De blev nästan tårögda, säger filialchefen Tobias Johnsson.
Samma sak gjorde de ansvariga på Ikeavaruhuset i Kållered i Västergötland. Där samlade man ihop 50 000 munskydd, inköpta i samband med fågelinfluensan för några år sedan, och donerade dem till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande
I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.