Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Löfven säger ja till EU-åklagare

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-04-03

Laura Codruta Kövesi är huvudkandidat till att bli EU:s första chefsåklagare. Hennes tidigare arbete som tuff antikorruptionsåklagare har dock retat upp många politiker i hemlandet Rumänien. Arkivfoto.

Det var nej, nej, nej i många år. Men nu har regeringen ändrat sig om EU:s åklagarsamarbete Eppo.

Ett förslag ska nu läggas till riksdagen om svenskt deltagande, berättar statsministern i Bryssel.

Beskedet från Stefan Löfven lämnades i hans tal till EU-parlamentet i Bryssel på onsdagen. Efteråt motiverar han sig med ett "ökat behov".

– Vi ser ett fördjupat behov av samarbete när det gäller arbete mot korruption och förskingring, inte minst förskingring av EU:s gemensamma medel, säger statsministern på en svensk pressträff.

"Balansgång"

I flera år har svenska ministrar annars varit klart skeptiska till Eppo, vilket också lett till att samarbetet nu genomförs som ett så kallat utökat samarbete på EU-nivå, snarare än något som alla är med i.

– Det är hela tiden en balansgång: hur mycket klarar vi själva och när har vi behovet av en europeisk myndighet? Vi har varit tveksamma om nyttan av den här formen av samarbete, men givet den utveckling vi ser och de möjligheter som finns att påverka hur det här ska utformas så menar jag att vi ska se över möjligheterna att lägga ett sådant förslag, säger Löfven.

Eppo ska inledningsvis börja relativt blygsamt med en europeisk chefsåklagare på plats i Luxemburg från nästa år och med delegerade åklagare i varje deltagande land.

Förskingring

Myndigheten ska hantera såväl bedrägerier med EU-medel (för minst 10 000 euro) som stora internationella momsbrott (över tio miljoner euro). På längre sikt finns dock större planer att även börja ta hand om gränsöverskridande terrorbrott.

Löfven betonar vikten av hur svenska åklagarmyndigheter ser på nyttan av samarbetet.

– Där har det varit lite olika uppfattningar huruvida en europeisk åklagarmyndighet skulle bidra och förbättra. Det är mervärdet som är det viktiga, säger Löfven i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln