Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ny attack – Röda havet allt farligare för fartyg

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-12-13

Foto från Huthi-rörelsen som visar en framgångsrik fartygskapning i november. Den jemenitiska helikoptern är på väg att landa på biltransportfartyget Galaxy Leader, som sedan tvingades till Jemen där det nu hålls kvar.

Två nya robotar och en drönare har avfyrats mot skepp i Röda havet. Området blir uppenbarligen allt farligare för sjöfarten, sedan Huthi-rörelsen i Jemen hotat med hämnd mot alla som kan tänkas gynna Israel i Gazakriget.

Robotarna sköts på onsdagen mot Ardmore Encounter, en tanker ägd av Ardmore Shipping som är börsnoterat i USA. En amerikansk källa säger till nyhetsbyrån AP att robotarna missade sitt mål.

Drönaren verkar ha varit avsedd för ett av de amerikanska militärfartyg som patrullerar i Röda havet för att skydda civil sjöfart. Men den sköts ned innan den nådde fram.

Attackerna är de senaste i en allt längre rad. I måndags kväll träffades Strinda, en tanker tillhörande JLMR (J Ludwig Mowinckels Rederi) i norska Bergen, av en robot och började brinna. Besättningen klarade sig oskadd, och fartyget kunde ta sig ”till säker hamn för egen maskin”.

Huthi-rörelsen i det krigshärjade Jemen har tagit på sig ansvaret för de flesta av attentaten. Förra helgen lade rörelsen ut en kommuniké på nätet med hotet att ”förhindra skeppspassager på väg till den sionistiska enheten”, en omskrivning för Israel, så länge som inte mat och medicin inte får fri passage in i Gazaremsan. Men uppenbarligen är det inte så noga med fartygens destinationer – både Ardmore Encounter och Strinda ska ha varit på väg till Europa snarare än Israel.

Huthirörelsen kallas av stora delar av omvärlden för rebeller, men styr sedan ett antal år stora delar av västra Jemen. Den har militärt och politiskt stöd av den regionala stormakten Iran, och kan därmed hålla emot mot andra parter i det långvariga inbördeskriget i Jemen.