Nato söker luftskydd till Ukraina
Publicerad 2024-04-04
Leta i förråden efter mer luftförsvar till Ukraina, lyder budskapet från Natos utrikesministrar.
Men också långsiktigheten betonas – även om talet om miljarder tonas ned efter veckans möten i Bryssel.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba hade med sig allvarsord till Natos 75-årsfirande i Bryssel.
– Jag vill inte förstöra födelsedagsfesten, men mitt huvudbudskap i dag är Patriots (det amerikanska luftvärnssystemet). Räddandet av ukrainska liv, ukrainsk ekonomi och ukrainska städer hänger på tillgången till Patriot-robotar och andra luftförsvarssystem, sade Kuleba på väg in.
Budskapet gick hem – att döma av generalsekreterare Jens Stoltenbergs ord på presskonferensen efteråt.
– Vi måste mobilisera fram mer stöd de kommande dagarna och veckorna. Länderna kommer nu att åka hem, gå igenom sina lager och se efter om de har ytterligare stöd att ge, säger Stoltenberg.
Tusen miljarder?
Natochefen har vid veckans möten fått stöd för att utreda ett mer långsiktigt gemensamt Natostöd till Ukraina. Enligt uppgifter från Natotjänstemän och diplomater handlar det om motsvarande drygt tusen miljarder svenska kronor över fem år.
Utåt väljer han dock att inte tala om några siffror alls, utan mer om att planeringen nu får visa vad man landar i. Och han räknar med någon form av beslut när Natos stats- och regeringschefer möts i Washington i juli.
– Jag är säker på att vi vid toppmötet kommer att anta ett paket med förstärkt stöd till Ukraina. Hur exakt det kommer att se ut är det för tidigt att säga något om, säger Stoltenberg på ett pressmöte med TT och andra nordiska journalister.
Långsiktighet
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte heller tala siffror – utan snarare om behovet av långsiktig planering ”för att kunna stödja Ukraina under lång tid”.
– Vi behöver komma bort från paketlösningar, där enskilda länder presenterar paket, precis som Sverige gjort. Det fungerade i början av konflikten, men nu behöver stödet få en annan utformning, säger Billström efter utrikesministermötet.
Jens Stoltenberg är inte orolig över att oenighet och pengaskepsis i olika Natoländer ska stoppa hans förslag.
– Vi är eniga om huvudmålen, men det är klart att det återstår arbete för att få full enighet om utformningen och ambitionsnivån, säger generalsekreteraren i Bryssel.