Intagna planerar rymningar med sina mobiler
Publicerad 2023-04-15
Unga som dömts för grova brott har fortfarande rätt till en mobil – vilket blivit ett allt större problem för Sis-hemmen. Från sina rum kan ungdomar både sälja sex och planera fritagningar.
Det är ännu oklart hur torsdagens fritagning i Södertälje av en 17-årig mördare gått till. Men representanter inom fackförbundet Seko misstänker att tillgången till mobiler och surfplattor på boendet kan vara en bidragande faktor.
– Det har blivit mer droginförsel och mer planerade avvikningar, säger behandlingspedagogen Anna Looström till Sekotidningen.
På Sis är ledningen medveten om problemet, men tillgång till mobiler och surfplattor är en grundläggande rättighet för dem som vårdas där, säger Petter Wåhlberg, sektionschef för strategisk och operativ säkerhet på Sis.
– Problemet för oss är att möjligheten att kommunicera för med sig många saker vi inte har möjlighet att förhindra och kontrollera, som beställning av narkotika, hot och planering av avvikelser, säger han till tidningen.
Klar i höst
Mobilanvändningen går att begränsa om vården påverkas negativt och olika boenden kan ha olika riktlinjer. En utredning tillsatt av förra regeringen i frågan ska vara klar i september i år.
”I väntan på ungdomsfängelser måste säkerheten på SIS-hemmen förbättras rejält. Det handlar inte minst om att vägra eller begränsa tillgång till mobiltelefoner osv. för ungdomar som vårdas eller avtjänar sluten ungdomsvård där”, skrev justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar på Facebook i torsdags efter fritagningen.
”Ifrågasatt många gånger”
Att mobilanvändningen utreds välkomnas av de anställda.
– Vi har ifrågasatt det här många gånger, säger Anna Looström, som arbetar på ett LVM-hem i Örebro till Sekotidningen.
– De har ju tillgång till olika appar och kan spela in oss. De kan även bedriva sin verksamhet, vad det nu kan vara, inne på sina rum.