Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lägre risk för hjärtat efter vaccindos tre

Marcus Lindström/TT

Publicerad 2024-03-01

Risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation skiljer sig mellan doserna. Arkivbild.

Risken för att drabbas av hjärtmuskelinflammation i samband med covidvaccination är lägre efter en påfyllnadsdos än efter de två grundläggande doserna, visar en ny studie.

Flera studier har tidigare kommit fram till att unga män löper högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation efter vaccination med vaccinen Comirnaty (Pfizer-Biontech) och Spikevax (Moderna).

Vaccinen har i sin grundform i Sverige erbjudits via två doser, men Spikevax stoppades 2021 för personer under 30 år efter larm om den förhöjda risken för sjukdomen.

Nio miljoner

Den nya studien – som bygger på underlag från nära nio miljoner människor – tyder nu på att hjärtmuskelinflammation inte är fullt lika vanlig efter den första påfyllnadsdosen, det vill säga den tredje dosen vaccin totalt.

– Det finns en ökad risk även efter en påfyllnadsdos, men den är ungefär hälften så stor som efter dos två. Det är helt klart betryggande att risken inte ökar med en tredje dos, säger Rickard Ljung, professor och enhetschef vid Läkemedelsverket samt medförfattare till studien.

– Den grupp som sticker ut är unga män, de har generellt den absolut högsta risken.

Vanligast med Moderna

Sjukdomen var vanligast efter andra dosen, både vad gäller Comirnaty och Spikevax. Bland 16- till 24-åringar insjuknade cirka en person på 30 000 efter en andra dos Comirnaty, enligt Rickard Ljung. Efter den tredje dosen drabbades cirka en på 70 000.

I fallet Spikevax insjuknade cirka en av 5 000 personer i samma åldersgrupp, efter dos två. Eftersom vaccinet stoppades är dataunderlaget för den tredje dosen mindre, men resultatet i studien tyder trots det på en minskning även här.

– Det är inte så många unga som vaccinerats med en tredje dos Moderna, men i gruppen män 12 till 39 år är det ungefär en på 50 000 som drabbats, säger Rickard Ljung.

I studien har människor i Sverige, Finland, Danmark och Norge följts över tid, utifrån nationella register. Studien är publicerad i European Heart Journal.