Mamman om snippadomen: Allt rivs upp igen

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-03-06

Den nya rättegången i Hovrätten för västra Sverige var mycket påfrestande för flickan och hennes familj, berättar mamman. Bild från rättegången.

Familjen kastades in i en mardröm – och såren rivs upp på nytt varje gång fallet lyfts. När hovrätten nu meddelar sin dom i ”snippafallet” hoppas mamman på ett avslut.

– Men jag vågar inte tänka längre än en dag i taget, säger hon.

Mamman konstaterar att det gått nästan tre år sedan det misstänkta övergreppet mot hennes dotter.

– Min dotter var tio år då, hon har hunnit fylla tretton nu, säger mamman.

Mannen i 50-årsåldern dömdes för våldtäkt mot barn i tingsrätten, men friades i hovrätten eftersom rätten tvekade kring vad flickan menade med ordet snippa – och ansåg att det inte var bevisat att en penetration ägt rum.

Fallet blev mycket uppmärksammat, rörde upp en proteststorm online och ledde till demonstrationer på flera håll. Familjen kastades in i en bergochdalbana av känslor: förtvivlan över domen, tacksamhet över stödet.

Fruktansvärd tid

Högsta domstolen slog senare fast att det var fel att rätten inte prövade några andra brottsrubriceringar – till exempel sexuellt övergrepp mot barn – och fallet togs om i hovrätten. I dag kommer domen.

– Allt rivs upp igen varje gång fallet tas upp, säger mamman och berättar att hennes dotter mår mycket dåligt.

Även föräldrarna har varit sjukskrivna för ångest kopplat till händelsen.

– Det har varit en fruktansvärd tid. Samtidigt har vi ett tryggt socialt nätverk runt oss, det är inte alla som råkar ut för sådana här saker som har det, säger hon och tillägger:

– Mitt i allt är vi också otroligt tacksamma för att fallet inte lades ner, som de flesta fall när det gäller brott mot barn, säger hon.

Vill se barndomstolar

Mamman är medtagen men inte uppgiven. Hon hoppas på upprättelse för dottern – men också på att fallet ska sätta ljus på barns utsatthet inom rättsväsendet. Hon vill se speciella barndomstolar som åtar sig fall där barn är inblandade.

– Vi har barnpoliser som är utbildade, men mellan dem och domstolarna finns det en avgrund. Barn måste bli lyssnade på och få berätta med sitt språk, säger hon.

TT har sökt mannens försvarsadvokat.

ANNONS