Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vattenskadad Titanicmeny såld för en miljon

TT-AFP

Publicerad 2023-11-13

Titanic lämnar Southampton den 10 april 1912. Arkivbild.

Den 11 april 1912 bjöds förstaklasspassagerarna på Titanic bland annat på tournedos, lax med hollandaise och till efterrätt aprikospaj.

Det framgår av den meny som i helgen såldes för 84 000 pund, motsvarande drygt 1,1 miljoner kronor, på en auktion i Wiltshire, södra England.

Menyn, som tros vara det enda kvarvarande exemplaret från just kvällen den 11 april, kom på något sätt att bevaras efter katastrofen drygt tre dygn senare när fartyget på sin jungfrufärd kolliderade med ett isberg.

Auktionshuset uppger också att menyn har vattenskador och att delar av pappret inte går att läsa.

– Det tyder på att menyn hamnade i det iskalla vattnet i norra Atlanten på morgonen den 15 april efter att antingen ha tagits med av en överlevande eller återfunnits hos en av de omkomna, säger auktionsförrättaren Andrew Aldridge.

Menyexemplaret har funnits i en kanadensisk amatörhistorikers ägo.

Bland andra objekt som såldes finns en rutig filt som tros ha använts i en livbåt, som såldes för 96 000 pund och ett fickur som en av passagerarna hade. Uret gick för 97 000 pund.

Titanic var på väg från Southampton till New York när det kolliderade med ett isberg den 14 april 1912. Drygt 2 200 människor befann sig ombord. Över 1 500 personer dog när fartyget sjönk.