Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Republikansk majoritet i representanthuset

TT

Publicerad 2022-11-17

Republikanerna har som väntat säkrat 218 mandat, alltså majoritet, i USA:s representanthus efter förra veckans mellanårsval.

Natten mot torsdag kom så slutligen beskedet att Republikanerna säkrat en knapp, men ändock, majoritet i USA:s representanthus.

Republikanerna lyckades samla ihop de 218 stolar som krävs för majoritet i församlingen som har totalt 435 ledamöter, och har därmed skaffat sig en snäv marginal för att stoppa president Joe Bidens politiska agenda för hans återstående två år på presidentposten.

USA:s kongressbyggnad, Kapitolium. Arkivbild.

Biden gratulerade

President Joe Biden gratulerade dock sina republikanska motståndare till majoriteten i representanthuset och sade att han är villig att samarbeta med dem för att tjäna det amerikanska folket.

– Jag kommer att jobba med alla – republikaner eller demokrater – som är villiga att arbeta med mig för att leverera resultat till dem, säger Joe Biden.

Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, som tros ta över representanthusets talmansstol efter demokraten Nancy Pelosi, twittrade efter beskedet om majoriteten i representanthuset att han vill leverera förändringar för det amerikanska folket.

”Amerikaner är redo för en ny inriktning och representanthusets Republikaner är redo att leverera”.

Innebär utmaningar

Oavsett segern i representanthuset tros Republikanerna få svårigheter att driva igenom sin politik. Den knappa majoriteten kommer dessutom att innebära utmaningar och komplicera partiets förmåga att styra i kammaren, menar bedömare.

Oppositionspartiet gjorde i förra veckan ett sämre mellanårsval än väntat. Till mångas förvåning erövrade de inte kongressens överhus, senaten, där Demokraterna behåller makten.

Att Demokraterna behåller kontrollen över senaten ses som ett enormt uppsving för president Joe Biden under hans återstående två år vid makten.

Följ ämnen i artikeln