Jessica, 27, satte in vanlig spiral – fick svåra skador
Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-09-17
Kopparspiralen hamnade i buken och livmodern och tjocktarmen punkterades. Jessica Sävman, 27, tvingades göra en stor operation – och en abort.
– Jag trodde aldrig att det kunde gå hål på mina organ, säger hon.
Efter att ha fått sitt andra barn ville Jessica Sävman från Karlstad sätta in en spiral. Hon hade dåliga erfarenheter av hormonbaserade preventivmedel och valde därför en kopparspiral.
– Barnmorskan som jag gått hos under mina graviditeter satte in spiralen, säger hon.
Insättningen var mycket smärtsam. Jessica Sävman fick använda en TENS-apparat, som brukar användas för smärtlindring under förlossningen.
– Det gjorde fruktansvärt ont. Men det gick över rätt fort så jag trodde att det var normalt.
Var gravid
Månaderna gick och Jessica var nöjd med spiralen. En skarp smärta på höger sida trodde hon berodde på ägglossning. Men när mensen inte kom gjorde hon till slut ett graviditetstest. Det visade sig att hon var gravid i vecka 9.
Med en ettåring hemma, ett inplanerat bröllop och ökade risker kring graviditet med spiral, så tog Jessica och hennes sambo beslutet att göra abort.
– Det var hemskt och jag sörjde att jag inte kunde behålla barnet, säger hon.
Efter aborten kom nästa mardrömsbesked. Det visade sig att spiralen låg i buken.
Det planerade bröllopet fick ställas in och Jessica Sävman har väntat på operation hela sommaren.
– Det märktes verkligen att något var fel. Jag har haft extrema menssmärtor och ont i urinblåsan när den fylls.
Hål på livmodern
Magen och tarmarna började också krångla.
– Jag blev orolig att jag hade cancer, säger hon.
Den 8 september var det till slut dags. Det skulle bli en titthålsoperation men i stället upptäcktes hål på både livmodern och tjocktarmen.
– De fick öppna hela buken och kalla in en tarmexpert. Jag är glad att det inte slutade med stomipåse, säger Jessica Sävman.
Hon har ännu inte fått några svar på hur spiralen hamnade i buken och varför det var hål på tarmen och livmodern. Hon har anmält både barnmorskemottagningen Västerstrand och kvinnokliniken på Centralsjukhuset till patientnämnden.
– Det är konstigt att det läggs i kvinnans händer att kontrollera om spiralen sitter bra. ”Har du känt om trådarna finns kvar”, frågade de mig, säger Jessica Sävman.
Hon är nu hemma från sjukhuset och vilar sig efter operationen.
– Jag kommer aldrig mer sätta in något i min kropp. Vi får skydda oss på det gamla hederliga sättet, med kondom. Det verkar mycket bättre för hälsan, säger hon.
”Drabbar en på 1 000”
Risken för att livmodern perforeras vid insättningen av spiral är ungefär en på 1 000, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstretik och gynekologi och överläkare på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset.
– Det är mycket ovanligt men det är känt att det kan hända. Därför är det så viktigt att man vet vad man gör när man sätter in spiralen och använder godkända spiraler med bra införare, säger hon.
Spiralen kan inte vandra utan det är vid insättningen som skadan sker.
– Om det gör väldigt ont eller är något som är utöver det vanliga tycker jag att man ska kontrollera spiralens läge. Det görs enkelt med ultraljud. Det ska inte kvinnan behöva kräva utan det ska göras eller ordnas av den som satt in spiralen. Att känna efter spiraltrådarna själv hjälper inte alls i det här fallet, säger hon.
Ska erbjuda uppföljning
Från barnmorskemottagningen Västerstrand, numera Kolvgatan, beklagar enhetschefen Carina Mäkinen det inträffade. Även om hon kan kommentera det enskilda fallet.
– Det finns alltid en risk vid insättningen att spiralen går igenom livmodern. Det är jättetråkigt när det sker, säger hon.
– I bland märker man ingenting, varken barnmorskan eller patienten.
Hon säger att det är mottagningens ansvar att erbjuda en uppföljning om patienten vill det. Enligt Carina Mäkinen har de anställda barnmorskorna erfarenhet av den här typen av ingrepp.
– Vi sätter inte in personal att jobba med det här om man inte har den erfarenheten, säger hon.