Öl snart utan fiskrens – för veganers skull
Uppdaterad 2015-11-04 | Publicerad 2015-11-03
”Haft husbloss i produktionen i flera år”
Veganer och strikta vegetarianer kan snart inmundiga en pint med Guinness – utan att få samvetskval.
Ölföretaget har nämligen avslöjat att fiskrens tas bort ur bryggningsprocessen.
Den stora brittiska ölproducenten Diageo avslöjade under tisdagen att bryggeriet i Dublin, St James's gate brewery, kommer att sluta använda produkten husbloss i bryggningsprocessen.
Husbloss är den gelatinartade biprodukt från fiskindustrin som företaget i flera år använt för att filtrera ölet Guinness.
– Vi är i startgroparna för att installera det nya systemet, sa en talesperson för företaget till AFP.
– Det är ett komplext projekt som kommer att ta månader att installera och testa innan det används i Guinnessproduktionen.
Snart utan fiskrens
Veganer och strikta vegetarianer har enligt företaget länge efterfrågat att biprodukten husbloss tas bort från produktionen – just för att kunna dricka utan samvetskval.
Husbloss har använts inom industrin för att brygga öl i många år. Men användandet har gjort att Guinness inte har kunnat märkas som anpassat för veganer.
– Vi är glada att vi hittat en ny process genom investering i bästa möjliga filtrationssystem nu utan husbloss, säger företag Diageo i ett uttalande.