Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Herpes ökar risken för alzheimer

Publicerad 2014-10-12

Munherpes.

Tre av fem svenskar bär på ett virus som kan öka risken för Alzheimers sjukdom.

Och en reaktiverad herpesinfektion fördubblar risken att insjukna i den vanligaste demenssjukdomen.

– Studierna fyller en lucka, säger en forskare till Svenska Dagbladet.

En majoritet av befolkningen bär på herpes simplexvirus typ 1. Det är viruset som ligger bakom munsår, och viruset stannar i kroppen även efter munsåren har försvunnit och kan ge problem under lång tid.

Men nu har forskare upptäckt en koppling till en betydligt mer omvälvande sjukdom.

Vid Umeå universitet har forskare kommit fram till att herpesviruset spelar roll vid utvecklandet av alzheimer, som är vår vanligaste demenssjukdom.

– Studierna fyller en lucka. Vi vet ganska mycket om genesen vid Alzheimers sjukdom, men exakt vad som startar den har inte klarlagts. Det kan vara så att herpesviruset sätter igång den här ansamlingen av felveckat amyloid-beta i hjärnan, säger Hugo Löwheim, docent vid enheten för geriatrik, Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

Fördubblad risk

Det är två olika studier vid Umeå Universitet som ger samma resultat.

Den ena visar att en reaktiverad herpesinfektion fördubblar risken att insjukna i Alzheimers sjukdom.

I den andra studien undersökte man prover som tagits i genomsnitt 9,6 år innan deltagarna drabbades av alzheimer. Även den gav samma resultat: en fördubblad risk.

– Det här är prospektiva studier, det vill säga att proverna är tagna tio år innan diagnos, i genomsnitt. På så vis kunde vi utesluta att personer med Alzheimers sjukdom löper större risk att få en herpesinfektion, säger Hugo Löwheim till Svenska Dagbladet.

Kan leda till behandling

Den tydliga kopplingen mellan herpesviruset och alzheimer kan öppna för nya behandlingar i framtiden.

– Inom några år kan det vara så att vi provar att behandla patienter med antivirala medel. Då får vi se om det kan påverka sjukdomsutvecklingen. Om det fungerar vore det ett verkligt genombrott, säger Hugo Löwheim till Svenska Dagbladet.