Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Reinfeldt: ”Jag åker inte till EM i Ukraina”

Publicerad 2012-05-04

Fredrik Reinfeldt åker inte för att se några matcher i Ukraina under EM.

Orsak: inskränkningarna av mänskliga rättigheter.

– Det är viktigt att vi på alla nivåer skickar signaler om att demokratin måste återskapas, sa han då han tog emot Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i dag.

I dag tog statsminister Fredrik Reinfeldt (M) emot Europeiska rådets ordförande, belgiske Herman Van Rompuy på Rosenbad i Stockholm. Aktuella EU-frågor stod på agendan.

Både Van Pompuy och Reinfeldt fick frågor om fotbolls-EM i Ukraina, som kritiseras för sina hårda inskränkningar av yttrandefrihet och behandlingen av förra premiärministern Julija Tymosjenko som nu sitter fängslad.

EU-bojkott av EM

I fredags meddelade nämligen idrotts–EU–kommissionären Androulla Vassiliou att hon bojkottar matcher som spelas i Ukraina. EU-kommissionens ordförande Jose Emanuel Barroso, står bakom beslutet.

Varken Herman Van Rompuy eller Fredrik Reinfeldt hade tänkt åka, uppgav de.

– Belgien har inte lyckats kvala in, förklarade Van Rompuy och Reinfeldt skrattade.

Men båda var överens om att det är rätt att skicka politiska signaler till Ukraina i samband med mästerskapen.

– Jag tycker att det är en allvarlig situation i Ukraina där man inte respekterar mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, sa Reinfeldt och fortsatte:

– Jag avser inte att åka till gruppspelsmatcherna. Vi respekterar att fristående idrottsliga organ men jag kan ha synpunkter i vilka sammanhang jag själv väljer att delta.

Ett informellt toppmöte har satts in i månadsskiftet maj/juni inför det ordinarie toppmötet i juni.

– Herman Van Rompuy beskriver det mer som ett informellt toppmöte där vi har möjlighet att diskutera tillväxtfrågor, säger Reinfeldt, som föredrar väl förberedda och välförankrade möten och generellt vill dra ner på antalet toppmöten.

Vill inte kommentera Grekiskt val

Reformer ska få bukt på den ekonomiska krisen i eurozonen, uppgav Van Rompuy.

– Insatserna är höga, men med stora reformer och liberaliseringar kan vi ta oss ur krisen starkare, sa Van Rompuy.

Hans närtida prognos för EU:s ekonomi är en försiktig ökning i tillväxt.

– Jag är en av dem som inte ser så negativt på utvecklingen generellt som vissa gör, sa han.

EU:s tillväxt ska öka med ökad gemensam konkurrenskraft, enligt Van Pompuy, som när han fick frågor om att förtydliga sig dock hade svårt att specificera vilka områden som man tänker sig tillväxt inom.

– Tillväxt är brett och det råder inget motsatsförhållande mellan sparsamhet och tillväxt.

Många avvaktar med oro det grekiska valet på söndag, där vissa partier motsätter sig sparpaketen som krävs för att få krisstöd, däribland nynazistiska Gyllene gryning som skulle kunna ta sig in i parlamentet.

Fredrik Reinfeldt ville dock inte spekulera i situationen vid olika möjliga utgångar:

– Jag vill inte kommentera ett val som ännu inte har skett.

Vill dra ner på jordbruksstöd

EU:s kommande budget för 2014-2020 diskuterades också, och där tog Reinfeldt upp att han ville se strukturella förändringar.

– Det är viktigt att handla med den delen av ekonomin som växer. Vi har traditionellt handlat mycket med varor, men det som växer fram är service- och tjänstesektorn. Vi kan notera att den gränsöverskridande handlen är väldigt mycket fokuserad på varor och därför tycker vi att öppnande av marknaden för mer av en digital marknad och servicehandel är bra för Europa och det skulle vara väldigt bra för Sverige, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Det årliga EU-stödet till jordbruket är 55 miljarder euro.

– Ser man på Europa handlar det om några få procent som jobbar inom jord- och lantbruk och betydelsen i ekonomin är ännu mindre: 1,5 procent av BNP i ekonomin i Europa handlar om jordbruk. Då är det lite svårförklarligt att 40 procent av EU:s budget går till jordbruksstöd.