Arkelsten åkte på Shells bjudresa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-27

Nu granskas resan av åklagare

Partisekreterare Sofia Arkelsten (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten fick en resa betald till Pau i Sydfrankrike.

Det var oljejätten Shell som stod för flygbiljetter, hotell och middag.

Nu ska åklagare granska bjudresan.

Sofia Arkelsten, 33, tillträdde för bara några veckor sedan den tunga posten som Moderaternas partisekreterare.

Redan nu skakas hon av en skandal. Arkelsten tackade ja till en bjudresa till Pau i Sydfrankrike. Oljejätten Shell stod för fiolerna.

Överåklagaren ska undersöka

Gunnar Stetler, överåklagare vid riksenheten mot korruption, kommer nu att titta på fallet.

– Får vi in en anmälan kring ett ärende som media uppmärksammat kan det hända att vi inleder förundersökning. Nu kommer vi att titta på uppgifterna och se om det finns anledning att gå vidare med fallet, säger han till Aftonbladet.

Vad är din åsikt så här långt?

– Jag har ännu ingen uppfattning i saken, men självklart behandlas alla uppgifter seriöst.

Arkelsten beklagar

Enligt Expressen verkar Arkelsten ha blivit imponerad av Shells lobbyverksamhet.

"Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna", ska hon ha sagt i en riksdagsdebatt i oktober 2008, enligt tidningen.

– Resan som uppmärksammas i dagens Expressen (27/10) var en studieresa som jag genomförde i mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot och aktiv i miljö- och klimatfrågor. Min bedömning var och är att resan, seminariet och möjligheten att träffa studenter, forskare och politiker från hela världen gick inom ramen för mitt uppdrag som riksdagsledamot, säger Arkelsten i en kommentar på Moderaternas hemsida.

– Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas, säger hon.

Resa, mat och husrum

I programmet ingick ett ”Shell eco-marathon” där studenter från Sverige och andra länder tävlade i hur långt de kunde komma på en liter bensin.

Arkelsten blev inbjuden i egenskap av politiker, berättar Martin von Arronet som är informationschef på Shell för Aftonbladet.

– Vi arrangerar i samband med ”Shell eco-marathon” rundabords-samtal där allt från professorer, intresseorganisationer, tjänstemän och politiker deltar. Sofia Arkelsten blev inbjuden eftersom hon var riksdagskvinna och talesperson inom det här området.

Han berättar att Shell betalade Arkelstens resa, mat och hotellnätter i Pau.

– Vi betalade för Sofia Arkelstens två flygresor, tur och retur Bryssel som hon utgick från, två övernattningar, samt middag och lunch.

"Positiv känsla"

Martin von Arronet menar att det är viktigt att politiker bjuds in att delta i rundabords-samtalen som är miljö- och energirelaterade.

– Det är dessa människor som fattar beslut och formar det vi ser idag. Vi vill skapa en arena för dessa människor att föra en dialog med de andra deltagarna, att få möjlighet att ge och ta. Det är viktigt, även för Shell.

”Shell eco-marathon” har arrangerats i 27 år.

– Vi vill adressera den viktiga frågan om hur vi hushåller med energi och utveckla användandet för ett hållbart sätt för framtiden.

Han tror själv att tillställningen är uppskattad bland deltagarna.

– Jag tror mig våga påstå att de som får vara där och uppleva den positiva atmosfären bland studenterna och den stora kreativiteten tar med sig en positiv känsla hem för framtiden.

Har bloggat

Aftonbladet har försökt Fredrik Reinfeldt för kommentarer. Han deltar i ett möte med EU-nämnden klockan 13.30 till 15.00 i dag.

– Därefter kommer Fredrk Reinfeldt att svara på frågor, säger pressekreteraren Sebastian Carlsson till Aftonbladet.

Arkelsten har själv bloggat om runda-bordssamtalen i Pau 2008. Hon går igenom hur samtalen går.

"Grupparbetet tar fart. Vi talar om att människor vill ha billig energi, bra infrastruktur, bra regeringar och regleringar. Men hur är det upp till politikerna", skriver hon.

Arkelsten konstaterar att det råder stor oenighet i energifrågan:

"Det antyds att människor bara vill ha mer och inte tar ansvar. Industrin ställer ultimatum vill få skattepengar till forskning och subventioner och politikerna är galopperande socialister som ska reglera och styra fram allt. Och ingen pratar direkt med varandra. Uppgiften kunde ha varit att komma överens. Det står i programmet men ingick inte i instruktionerna. alla skulle driva egna frågor."