Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

35-åring sparkad från polisutbildning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-03

Ska ha trakasserat kollegor

Rikspolisstyrelsen har sparkat en 35-årig man från polisutbildningen.

– Han har bland annat trakasserat kollegor och anmälts för sexuellt ofredande, säger förvaltningschefen Ingmar Bergman.

– Allt är rent nonsens. Det här är en smutskastningskampanj, säger mannen, som har överklagat beslutet.

I beslutet listas en lång rad med skäl till att mannen inte får gå kvar på utbildningen.

Han ska ha attitydproblem, trakasserat kollegor och pratat nedlåtande om invandrare.

Dessutom har han blivit anmäld för sexuellt ofredande av en kollega på utbildningen, men polisutredningen lades ner.

"Vissa har tagit illa vid sig"

– Vi har gjort en samlad bedöming, och den i kombination med att han inte har bättrat sig efter korrigeringssamtal gör att vi utesluter honom från utbildningen med stöd av polisutbildningsförordningen, säger Ingemar Bergman, förvaltningschef och disciplinansvarig på polisutbildningen.

35-åringen själv säger att allt är en häxjakt på honom.

– Jag har både papper och lärare bakom mig. Visst det har varit en del konflikter med andra elever. Vissa har tagit lite illa vid sig när jag har sagt vad jag har tyckt. Men det är tragiskt att skolledningen agerar så här.

– Allt bygger på en konflikt mellan mig och förvaltningschefen som beror på att jag har kritiserat utbildningen, säger han.

Fiskspad på rektorns skrivbord

I beslutet hänvisar Rikspolisstyrelsen också till en incident på 35-åringens gamla arbetsplats, en gymnasieskola där mannen jobbade som lärare.

Vid ett tillfälle hjälpte han elever där att ta sig in på rektorsexpeditionen där de hällde ut fiskspad på rektorns skrivbord.

Rektorn fick en allvarlig allergisk reaktion och polisanmälde 35-åringen för misshandel.

– Det där var ett practical joke som är tradition på skolan. Det går att anmäla vem som helst för vad som helst. Utredningen lades ned, säger 35-åringen.

Enligt Rikspolisstyrelsens ska samma rektor ha skällt ut mannen då han kommit rattfull till jobbet.

– Jag hade en konflikt med personen som nu tog chansen att ge igen. Man har ringt upp honom och han har fått sprida rykten oemotsagd, säger 35-åringen.

"En liten miss"

Ingemar Bergman säger att man på Polishögskolan inte pratar med gamla arbetsgivare under intagningen, och att det är därför 35-åringen kunde komma in på polisutbildningen.

– Det ger så lite, det är aldrig någon arbetsgivare som säger något negativt. Men det är en liten miss att den här personen blev antagen på utbildningen, säger Ingemar Bergman.

Enligt Ingemar Bergman kontrollerar man om en person är dömd för brott, misstänks för brott, eller förekommer i en pågående polisutredning under antagningen.

Ärendet med 35-åringen är inte avgjort än. Han har överklagat Rikspolisstyrelsens beslut till polisens ansvarsnämnd. Där avgörs om han får gå klart utbildningen eller inte.

Beskedet att 35-åringen måste sluta kom när han bara hade några veckor kvar på utbildningen.