Fåglarna blir färre

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-30

Flyttar till städerna
när maten tryter

Sveriges fåglar blir allt färre.

Men i städerna blir de fler.

– Fåglarna söker sig till samhällen för att få mat, säger Staffan Müller.

I går startade Sveriges ornitologiska förenings årliga projekt Vinterfåglar inpå knuten. Under fyra dagar rapporterar privatpersoner i hela landet in vilka fåglar de ser, och utifrån det görs en beräkning för det totala antalet fåglar i Sverige.

Skogen städas

Och fåglarna har blivit färre de senaste åren.

– Skogen blir mindre, och när den skövlas städas den så att fåglarna blir utan mat, säger Staffan Müller som är projektledare för helgens fågelräkning.

Förr fick kvistar och sly ligga kvar i skogen efter avverkning men i dag tas flisen tillvara, bland annat för tillverkning av bränsle. Under kvistar lever insekter, som fåglarna äter, men när de nu försvinner tvingas fåglarna söka sig till andra ställen.

"Ligger pyrt till"

– Allt fler har lärt sig att uppskatta fåglarna och ställer ut fågelbord för att de ska få mat. Jag har fått ett hundratal samtal som vittnar om mycket fågel. Folk har sett rödhake och gärdsmyg som normalt är i Afrika på vintern, säger Staffan Müller.

Men skogsskövlingen har också gjort att vissa fågelarter minskat drastiskt.

– Det är en katastrof, mesarna har minskat med 90 procent, och hakspettarna ligger väldigt pyrt till, säger Staffan Müller.

Däremot förökar sig kajan, som förra året var den tionde vanligaste fågeln, snabbt.

– Alla kanske inte tycker att det är en särskilt vacker fågel, men det är en av de bästa överlevarna.

Räknar du fåglar i
helgen?