Motivet – en hämnd

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-02

Uppgifter i natt: Morden en order från gängledaren

RONNA/STOCKHOLM. Tre gängmedlemmar pekas ut för morden på fotbollsstjärnan Eddie, 26 och hans bror Yaacoub, 40.

Motivet till morden ska ha varit hämnd och nu jagar polisen vittnen som vågar peka ut de skyldiga.

– Många vet vem som gjorde det men ingen vill säga sanningen, säger en poliskälla.

Polisens tekniker finkammade i går varenda kvadratmeter av Café Oasen i Ronna centrum. Den utbrända mopeden som mördarna flydde på och mordvapnet, en kalasjnikov, transporterades till tekniska roteln för analys. Ett stort antal poliser knackade dörr i området i jakt på vittnen som sett mördarna fly.

Södertäljepolisen kraftsamlar nu och får stöd från länskriminalens och rikskriminalens särskilda enheter mot grov organiserad brottslighet.

Tre misstänkta

Polisen säger att de arbetar brett och inte utesluter något.

Enligt personer med insyn i Södertäljes gängkonstellationer finns dock tre personer som man tror ligger bakom dödsskjutningarna. De är alla medlemmar i gänget som kallas Södertäljenätverket. Misstanken är att de tre männen tillsammans planerade och mördade bröderna Eddie Moussa, 26 och Yaacoub Moussa, 40 på order av gängledaren.

Motivet ska, enligt flera källor, ha varit hämnd.

Hotat familjen

De mördade syskonens 31-årige bror Dany Moussa är dömd för flera grova våldsbrott. Han är också ansedd som ledaren gänget X-team i Södertälje.

I december öppnade en gärningsman eld mot en bil med personer ur Södertäljenätverket, och efter det har det pratats om att hämnas. Ett av offren för skjutningen förlamades.

– Södertäljenätverket har tidigare hotat att döda Dany Moussas familj om han inte lämnar stan. Nu gjorde de allvar av hoten, säger en källa med insyn i Södertäljes undre värld.

Fruktar mer våld

Polisen är förtegen och vill inte säga om de riktar sina misstankar åt något särskilt håll.

– Vi håller på med en del inre analysarbete, och tittar naturligtvis på om det kan finnas någon koppling till tidigare händelser i Södertäljeområdet, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

– Många av personerna i de här kretsarna är inte direkt kompisar med polisen och pratar inte gärna med oss.

Polisen fruktar nu att gängkriget eskalerar med fler mord och våldsdåd.