Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bad grannarna vakta huset – bestals

Publicerad 2013-11-08

Familjen skulle på semester och bad grannarna att vakta huset när de var borta.

Det skulle de inte ha gjort.

När familjen kom hem hade huset tömts på smycken och vapen, skriver tidningen Mitt i.

Familjen från Vallentuna befann sig på Gotlandssemester och hade överlämnat nycklarna till grannarna.

Ett beslut som de snart skulle ångra.

Medan de semestrade tog sonen i grannfamiljen nycklarna och tassade in i deras bostad, skriver tidningen Mitt i. Vid första besöket plockade han på sig smycken och en mobiltelefon.

Och han kom tillbaka.

Stal vapen

Några dagar senare tog han sig in i huset tillsammans med två vänner. Den här gången stal de ett hagelgevär, ett kulgevär och ammunition för 10 000 kronor – som de sedan sålde vidare.

Sonens nattliga bestyr uppdagades när hans pappa såg att fönstret hos grannarna stod öppet. När han hittade ett smycke i pojkens byrålåda lade han ihop ett och ett och ringde polisen, skriver Mitt i.

– Det är helt ofattbart, man tror inte att sådant här kan hända. Det känns tråkigt att veta att vi kanske aldrig får tillbaka våra saker, säger kvinnan i huset som fick inbrott till Mitt i.

Vid hemkomsten från Gotland hade även familjens bil gått sönder. Pojken hade kört runt med den en mil till dess att bromsarna och växellådan gick sönder. Detta trots att han saknar körkort.

Dömdes till ungdomsvård

Pojken dömdes till ungdomsvård för grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning. De två vännerna dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst för vapenbrott, häleri och medhjälp till grov stöld, skriver Mitt i.

Pojkens föräldrar var helt ovetande om stölderna.