Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Här flyr ministern från frågorna

Publicerad 2013-08-27

Övertorneå. Frågor om Angeles Bermudez-Svankvist avgång fick arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) att fly från sin egen pressträff.

När Aftonbladet frågade varför den förra generaldirektören fått sparken från Arbetsförmedlingen avbröt ministern intervjun.

– Nu är det bra! utropade hennes pressekreterare Niklas Gillström innan de båda avlägsnade sig.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) deltog under tisdagen på en rundvandring på yrkesutbildningscentret Utbildning Nord i Övertorneå. Aftonbladet deltog vid den pressträff som annonserats efter rundvandringen.

Svarar likadant

Men så snart frågan ställts om varför arbetsmarknadsministern sparkat Angeles Bermudez-Svankvist från tjänsten som generaldirektör i söndags blev stämningen irriterad.

– Det beskrev jag ganska väl i söndags, att regeringen tagit frågan på stort allvar och gjort en samlad bedömning av flera saker. Vi kom fram till att vi hade en ohållbar situation och av det skälet bestämde vi att vi skulle byta chef på Arbetsförmedlingen, sa Hillevi Engström.

Vad är de olika saker ni har bedömt innan ni tog det beslutet?

– Det är viktigt att myndigheten fungerar på alla olika sätt. Vi har tittat brett, vi hade ett sådant beslutsunderlag så det fanns en indikation på att skilja henne från uppdraget, sa Hillevi Engström.

Stoppas – och flyr

Sedan tog det stopp.

Följdfrågorna om att Bermudez-Svankvist avslöjats med att ha mobilsurfat för över 300 000 kronor, att både styrelse och kollegor uttryckt ett förlorat förtroendet för generaldirektören, och hur Arbetsförmedlingens framtid ser ut framöver fick inte ställas.

– Nu är det bra! utropade pressekreteraren Niklas Gillström när han avbröt intervjun och sedan slussade sin chef bort från Aftonbladets team.