Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Wilders vill bli extremhögerns ansikte i Europa

SD ett av hans önskepartier

När han för första gången dök upp på den politiska scenen för snart tio år sedan avfärdades han av många som en galning.

I dag är anti-islamisten Geert Wilders en maktfaktor i Holland. Nu vill han bli extremhögerns ledare i Europa.

Wilders Frihetsparti, PVV, var en chockerande sensation när de tog hem 17 procent av rösterna i EU-valet 2009.

Vad hade hänt med de toleranta och liberala holländarna?

Med Wilders intåg bröts en barriär i norra Europa.

Partiet ligger bra till även i opinionsmätningarna inför årets EU-val. Men ser i motsats till många andra högerpopulistiska eller högerextrema partier i Europa inte ut att avsevärt förbättra sitt resultat. Ändå är de största parti i opinionsmätningarna.

51-årige Wilders en nyckelperson för extremistpartiernas chans att få något inflytande i EU-parlamentet.

Han har redan upprättat ett samarbete med Marine Le Pen, ledaren för Frankrikes Nationella Fronten. Detta trots att han tidigare sagt att han inte skulle samarbeta med högerextrema partier i andra länder.

Wilders är en stark Israelvän medan Nationella Fronten stämplas som anti-semitiskt.

Sverigedemokraterna

I försöken att nå makten verkar det inte spela någon roll.

Wilder har också varit i kontakt med Sverigedemokraterna, österrikiska FPÖ och ett antal andra liknade partier runtom i Europa.

Men Wilders har ett problem. Brittiska Ukip har bjudit in PVV att delta i den högerextrema och populistiska partigrupp som redan existerar i Europaparlamentet. Samtidigt säger Ukips ledare Nigel Farage att han omöjligt kan tänka sig att samarbeta med Nationella Fronten, Wilders främsta allierade.

Holländarens mål verkar nu vara att få ihop en egen partigrupp. För det krävs minst 25 ledamöter från sju olika länder. En egen partigrupp skulle öka ytterlighetspartiernas inflytande och dessutom ge dem en välbehövlig kassaförstärkning av EU-medel.

Det är uppenbart att Wilders ambition är att bli den inofficielle ledaren för Europas antiislamister och högerextremister. Från den positionen hoppas han kunna "förstöra monstret" inifrån. Monstret i Wilders världsbild är EU som inte sätter stopp för massinvandringen och vars diktat han anser bidragit till att sänka Hollands ekonomi.

Jämförs med Marylin Monroe

Jag misstänker att det också ligger en stark personlig maktambition i botten. Wilder är inte precis känd för sin blygsamhet.

Han är en av få högerextrema ledare som nått internationell ryktbarhet. På grund av sin yviga frisyr har Hollands statliga radio kallat honom "den mest kände blonderade personen sedan Marylin Monroe".

PVV är ett väldigt speciellt parti på flera sätt. Geert Wilders driver det som en enmansshow. Det är bara han som får uttala sig å partiets vägnar. Han fattar i stort sett alla beslut, i stort och i smått.

Samtliga högerextrema och populistiska partier bygger på en stark och karismatisk partiledare men PVV skulle förmodligen upphöra att existera om det inte var för Wilders.

De inom partiet som opponerar sig har ingen framtid. Wilders kräver absolut lojalitet.

Hans livsluft verkar vara att provocera. Han befinner sig i ett konstant blåväder. Bland annat för att ha jämställt Koranen med Hitlers "Mein Kampf". Senaste frågade han på ett valmöte publiken om de ville ha färre marockaner i Nederländerna. När svaret blev ja lovade han att fixa det. Då valde flera av partiets övriga toppnamn att hoppa av.

Åtalad

Wilders har tidigare stått åtalad för sina antiislamistiska uttalanden. Men frikänts.

Mordhoten mot Wilders avlöser varandra och tvingar honom att leva under konstant polisskydd.

I likhet med många övriga högerextrema och högerpopulistiska partier har PVV bara ett fåtal frågor på sin agenda. Stopp för invandringen, främst från muslimska länder och utträde ur EU. Ändå har han periodvis lyckats tvinga övriga politiska partier att agera mer främlingsfientligt i utbyte mot att Wilders inte fällt regeringen.

Många trodde att Wilders var en dagslända när han dök upp 2006 och fick sex procent av rösterna i parlamentsvalet. Han agerade mer som märklig provokatör än politiker.

Men bortsett från en dipp i valet 2010 så har han hela tiden lyckats komma tillbaka. Nu verkar han vara starkare än någonsin tidigare.