Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obamas fiasko

Sensationellt få har tecknat sjukförsäkring

Barack Obama.

Sjukvårdsreformen skulle bli Obamas främsta avtryck som president.

Istället håller den på att bli ett praktfiasko som hotar hans eftermäle.

Obama förväntade sig en anstormning när människor kunde teckna sig för sjukförsäkringen Obamacare. Det har blivit precis tvärtom.

Under den första månaden har bara drygt 100 000 amerikaner anslutit sig. Bara en femteldel av den förväntade siffran. Bara 27 000 av dem har gjort det via den särskilda hemsida som staten skapat.

En sensationellt låg siffra för en reform som var tänkt att ge miljontals amerikaner ett billigare och bättre skydd vid sjukdom.

En viktig förklaring är att websajten drabbats av svåra inkörningsproblem. Mlljontals människor har besökt sajten men väldigt få har kunnat teckna en försäkring. Trots stora ansträngningar har ansvariga inte lyckats fixa websajten.

För att Obamacare ska fungera som tänkt måste minst sju miljoner amerikaner teckna sig för försäkringen inom de närmaste fem månaderna. Med tanke på den första månadens fiasko verkar den siffran helt orealistisk.

Lovade för mycket

Obama står inför ett annat problem.

Många av demokraterna i kongressen som försvarat reformen nu börjar nu se den som en belastning. De fruktar att Obamacare ska bli en stor valfråga vid mellanårsvalet nästa år och då slå mot deras chanser att bli återvalda.

Obama har också tvingats erkänna att han lovat för mycket.

I en rad valtal garanterade presidenten att den som redan har en sjukförsäkring och gillar den ska kunna behålla den. Nu visar tillämpningen av lagen att det inte är möjligt. Något som självaste Bill Clinton kritiserat. Clinton och många med honom vill att lagen ändras.

Republikanerna har hela tiden varit emot Obamacare och kämpat med näbbar och klor för att hindra den från att tillämpas. Nu har de fått vatten på sin kvarn och en ny chans att urholka lagen. Till och med Obama själv säger nu att han funderar på att genomföra förändringar i lagen.

Rekordlågt stöd

Allt strul har slagit hårt mot presidentens trovärdighet.

Andelen väljare som ogillar Obama har aldrig varit större. Bara drygt 40 procent av amerikanerna tycker han gör ett bra jobb. De lägsta siffror Obama haft sedan han tillträdde som president.

Om man inte snabbt får en kraftigt ökad tillströmning av försäkringstagare riskerar reformen som skulle ge Obama en plats i historien att istället dra ner honom i dyn av misslyckade presidenter.

Ironin i det hela är att Obama lyckats baxa igenom lagen både i kongressen och högsta domstolen trots stenhårt motstånd men nu ser ut att falla på eget grepp.