Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fyra av tio friskolor sparar inte betygen

Publicerad 2013-10-28

Elever riskerar att sakna slutbetyg från gymnasiet

Om skolorna går i konkurs riskerar eleverna att inte få ut sina betyg.

Fyra av tio friskolegymnasium skickar inte in elevernas slutbetyg till kommunen – trots att de är skyldiga till det enligt lag.

Det visar en granskning som Dagens Arena har gjort.

Om skolorna går i konkurs riskerar eleverna att inte få ut sina betyg.

För två år sedan gick Linda sista året på Move It-gymnasiet i Göteborg. Under vårterminen började hon märka att skolan hade ekonomiska problem.

– Det var väldigt struligt. Vi fick ta studenten men då hade skolan redan gått i konkurs, säger hon.

När hon fick sitt betyg i handen såg hon att den sista kursen i religion saknades. Läraren som skulle sätta betyget hade redan blivit uppsagd.

– Skolan gick i konkurs innan jag hann få mitt betyg i religion. Jag ringde runt till flera lärare men alla hade blivit arbetslösa. Så nu saknas det 50 poäng i betyget, säger hon.

Tappade bort betyget

Efter en flytt tappade Linda bort sin papperskopia av slutbetyget. Men när hon skulle begära ut ett nytt betyg tog det stopp.

– Jag fick höra att de inte finns längre. Min kompis som gick i samma klass hade försökt och det finns inte.

Men eleverna på Move It-gymnasiet är inte ensamma om att sakna betyg. Enligt en granskning som Dagens Arena har gjort missar fyra av tio friskolegymnasier att spara elevernas betyg hos kommunen – trots att de är skyldiga till det enligt lag.

"Väldigt allvarligt"

För läsåret 2012/2013 är siffrorna ännu sämre. Där har bara 17 procent av friskolegymnasierna skickat in elevernas slutbetyg. Bland skolorna som har missat att skicka in betyg finns bland annat John Bauer-gymnasiet, Framtidsgymnasiet och Peabskolan.

– Om detta stämmer är det väldigt allvarligt. Det är en anmärkningsvärt hög siffra. Friskolorna är skyldiga enligt lag att skicka in slutbetyg när eleverna slutar, säger Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström till Dagens Arena.

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.