Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Dödssiffran för båtkatastrofen stiger

Publicerad 2013-10-08

Dödssiffran för katastrofen i Italien stiger – fler än 230 flyktingar drunknade.

Under EU-mötet i dag diskuteras tragedin.

Och i morgon reser EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) till Lampedusa, uppger hennes presstalesman för TT.

Flyktingarna försökte ta sig till Italien med båt – det slutade i tragedi.

Utanför den italienska ön Lampedusa drunknade hundratals av dem i förra veckan.

Den officiella dödssiffran har nu stigit till 232 för katastrofen.

Samtidigt möts EU-ländernas ansvariga ministrar i Luxemburg för att diskutera vad som kan och bör göras i migrantfrågan.

Under förmiddagen kom beskedet att EU vill stärka resurserna till sjöpatruller i Medelhavet för att förhindra att liknande katastrofer händer igen, uppger AFP.

Billström ställer krav

Från svensk sida kommer migrationsminister Tobias Billström (M) att ställa krav på sina kollegor och deras regeringar:

"Det ansvar Sverige tar behöver fler axla, fler länder måste göra mer. Tragedin utanför Lampedusa visar också på behovet av att EU ser över de legala vägarna för migranter att nå Europa. Jag kommer att kräva att fler av EU:s medlemsländer tar emot kvotflyktingar", säger Billström i ett uttalande inför mötet.

Utöver ministrarna deltar även EU-kommissionärerna Cecilia Malmström och Catherine Ashton i diskussionen. På onsdag åker dessutom deras chef, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, till Lampedusa för att på plats bekanta sig med situationen. Också Cecilia Malmström reser dit under morgondagen, uppger hennes presstalesman för TT.

En tyst minut

I Strasbourg inledde EU-parlamentet dagens session med en tyst minut för offren vid Lampedusa.

– Vi diskuterar i de här sammanhangen siffror. Vi diskuterar vem som tar emot hur många flyktingar och vem som inte gör det. Vi diskuterar i dessa sammanhang pengar: vad kostar det, frågade talman Martin Schulz från de tyska socialdemokraterna, SPD.

– På vår kontinent är rikedomen inte rättvist fördelad, det vet vi alla. Men vi, medborgare i Europeiska unionens stater är starka, rika och kan hjälpa dem som flyr sitt elände i hopp om att finna skydd och hjälp hos oss.

– Det som har hänt vid Lampedusa och vattnen intill är naturligtvis en stor tragedi och det är väldigt viktigt att Europeiska unionen finner ett svar på detta, sade Tobias Billström när han anlände till migrationsministermötet i Luxemburg.

"Fler behöver ta emot kvotflyktingar"

Redan vid ankomsten upprepade han återigen behovet av att fler länder tar emot fler kvotflyktingar.

– Tyvärr har vi ett läge där alltför många av EU:s medlemsstater inte har någon årlig kvot med UNHCR (FN:s flyktingorgan). Hade vi det, och om alla 28 medlemsstater hade tagit emot lika mycket som Sverige gör, hade vi kunnat erbjuda UNHCR upp emot 100 000 platser, sade Billström.

Samtidigt påpekade han att det gäller att också tänka på hur EU sköter inflödet av arbetskraftsinvandrare.

– En hel del utav dem som kommer över Medelhavet har ju inte flyktingskäl i sig – de försöker ta sig ifrån dåliga ekonomiska förhållanden. Det handlar om att klara av att kunna tänka två tankar samtidigt. Vi är inte alltid så bra på det i debatten, men vi måste bli bättre på det.

Malmström har med förslag

Cecilia Malmström, som i EU-kommissionen är ansvarig för bland annat asylfrågorna, har till mötet i Luxemburg med sig ett förslag om en omfattande insats inom ramen för gränskontrollorganet Frontex, längs med hela Medelhavet.

– Jag kommer att be medlemsstaterna om stöd och resurser för att göra detta, för att kunna rädda fler liv, sade Malmström till de väntande journalisterna utanför möteslokalen.

Även Malmström vill att fler länder hjälper till med att ta hand om de flyktingar som kommer till Europa.

– I dag är det sex till sju länder som tar allt ansvar, men vi är 28. Fler kan göra mer, sade Malmström.