Hittade rökgranat – på friluftsdag

Publicerad 2013-08-22

Högstadieeleverna på Tallbackaskolan i Solna hade friluftsdag.

De skulle leta efter insekter och löv men kom tillbaka med – en granat.

– Läraren uppmanade dem att på en gång lägga ifrån sig den och ringa polisen, säger Susanna Falk, rektor på Tallbackaskolan.

Polisen spärrade vid lunchtid av parken i Ursvik utanför Stockholm. Granaten som eleverna hade hittat lades på marken medan den undersöktes av polisen.

– De har hittat någon form av föremål som de kontrollerar. Det är flera bilar på platsen. Men just nu vet ingen annan än de som är på plats vad det är, säger Mats Anrén, polisinspektör i Stockholm.

Eleverna var på skattjakt

Granaten hittades då eleverna var ute på skattjakt.

– De hade som uppgift att gå på skattjakt och hitta insekter och löv som de skulle kategorisera. Men det var varken en insekt eller ett löv som de fick med sig de här eleverna. De hittade den där handgranaten i en lövdunge eller något liknande, säger Susanna Falk, rektor på Tallbackaskolan

Eleverna lyfte upp granaten och sprang med den till sin lärare. Läraren bad dem då att lägga ner den på marken och ringa polisen.

– Vi har informerat berörda målsmän om att två elever hittade det här föremålet och att vi tog eleverna därifrån, säger Susanna Falk.

Parken spärrades av

Polisen spärrade till en början av området. Det fanns då misstankar om att granaten kunde vara skarpladdad.

– När vi lämnade platsen så hade de spärrat av ett område. Om det handlade om att säkerställa att den inte skulle detonera vet inte jag men de spärrade av området och då valde vi att lämna platsen, säger Susanna Falk.

Ett par timmar senare har nu avspärrningarna tagits bort.

Graneten visade sig vara helt ofarlig.

– Det var en ofarlig rökgranat, det var inget speciellt. Det kan hänga ihop med ett gäng paintballentusiaster som springer runt och gör livet surt för medborgarna, säger Anders Jönsson, befäl vid ledningscentralen på Stockholmspolisen.