Nordkorea: "Obama är en elak svart apa"

Publicerad 2014-05-09

För några veckor sedan kallades han "hallick" av nordkoreanska representanter.

Nu liknas Barack Obama vid en "elak svart apa" av statliga medier.

"Fult och respektlöst", säger Vita Huset.

Det var efter Obamas Sydkorea-besök förra fredagen som Kommittén för en fredlig återförening av Korea (CPRK) riktade skarp kritik mot presidenten. Obama anklagades för att agera hallick till Sydkoreas presidenten Park Geun-Hye, som liknades vid en gammal prostituerad.

Park uppträdde tillsammans med Obama likt ”en slug prostituerad ivrig att sätta dit någon genom att ge sin kropp till en mäktig hallick”, hette det från CPRK, som har hand om gränsöverskridande frågor.

"En blandras"

Nordkorea sa sig också vara redo för ett ”fullskaligt kärnvapenkrig”.

Men i en artikel från den statliga nyhetsbyrån Korean Central News Agency, som släpptes den 2 maj görs flera nya påhopp på presidenten. I artikeln liknas Obama vid en "elak svart apa" som hör hemma på zoo.

"Han är en blandras med oklar härkomst", skrev de statliga medierna och menade att Obama fortfarande ser ut som en apa samtidigt som "resten av den mänskliga rasen har utvecklats i miljoner år".

Vita huset fördömde

De tillade att det bästa vore om "Obama levde i en grupp med apor i världens största afrikanska zoo och slickade upp brödsmulor som kastas till honom av åskådare".

Vita Huset-representanten Caitlin Hayden fördömde uttalandet och kallade kommentarerna för "fula och respektlösa".

Nordkoreas uttalanden grundar sig i en historisk rasistisk tradition, enligt Nordkorea-experten Geir Helgesen.

– Nordkorea är ett mycket isolerat samhälle. Det betyder bland annat att rasism och homofobi kan florera fritt. Samtidigt som man förhandlar med USA kan propagandamaskinen spy ut våldsam, aggressiv kritik som det här. Dessutom finns en tendens i Östasien som sätter den vita rasen på topp i rasordningen. Längst ned kommer de svarta, de har i stort sett klättrat rakt ned från träden, säger han.

Tonläget trappas upp

Tonläget mellan de två staterna har hårdnat de senaste veckorna. Under president Obamas besök i Sydkorea kallade han Nordkorea ”en pariastat”, vars isolering kommer att öka ytterligare om landet genomför ett fjärde kärnvapenprov.

Men ytterligare fördömanden riskerar att spä på aggressiviteten, menar Geir Helgesen.

– Om man önskar en dialog bör man låta det här passera. Nordkorea är väldigt beroende av en dialog med USA, utan den dialogen kan de inte utvecklas ekonomiskt. Det bästa för USA är att bemöta det här med en axelryckning. Att hela tiden fördöma deras agerande riskerar att göra situationen ännu värre.