Lovar skatteåterbäring: snor dina pengar

Publicerad 2014-05-02

Bedragarna utger sig för att vara Skatteverket och vill att du godkänner en skatteåterbäring på flera tusen - sedan länsar de kontot.

Nu varnar polisen för nätbluffen.

I år kan deklarationen stå dig dyrt.

I alla fall om du går på den nya nätbluffen.

Scenariot: Du får ett mejl som berättar att du ska få tillbaka pengar på skatten. Avsändaren påstår sig vara Skatteverket och säger att du ska klicka på en länk.

Enligt avsändaren, som använder sig av mejladresser som refund@skatteverket eller skatt@skatteverket.se, kommer du att få tillbaka cirka 5 000 kronor på skatten.

På en hemsida – som är läskigt lik Skatteverkets egen – uppmanas du fylla i person- och kontouppgifter. Ett klick senare finns alla dina uppgifter hos bedragaren som kan lägga beslag på dina pengar.

Skatteverket: Polisanmäl

Men liknande mejl skickas aldrig från Skatteverket, menar Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Vi skulle aldrig skicka ett mejl där vi begär kontouppgifter eller kortnummer. Enda gången man fyller i sådana uppgifter är om man självmant går in på vår hemsida.

Han uppmanar alla att polisanmäla mejlen.

– Ju fler anmälningar som kommer in desto mer prioriterat blir det här hos polisen. Då kan vi förhoppningsvis på fast de här bedragarna, säger han.

Polisen uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksam på misstänkta mejl under deklarationstider. Bästa sättet att skydda sig är att inte klicka på några länkar, skriver de på sin hemsida.

Vill varna andra

Alexandra Jonsson, 23, är en av många som fått bluffmejlet i veckan.

– Jag pluggar och har nästan inte jobbat någonting under året. Det var omöjligt att jag skulle få någonting tillbaka på skatten alls. Då förstod jag att det var bluff, säger hon.

Nu vill hon varna andra.

– Det är nog många som går på det här. Mejlet ser ju ganska ok ut och man kan lätt missa att det är en bluff. Bedragarna får säkert ihop mycket pengar på det här, det är tråkigt att de gör så här, säger hon.