Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rekordvarm sommar ska sörjas – inte firas

Uppdaterad 2016-08-17 | Publicerad 2016-08-16

Nu har många börjat jobba igen efter semestern. Men rekordvärmen är något att oroa sig för, inte bara jubla åt.

– Vi har inte glömt er, vi kommer, sa sheriff Jason Ard till människor i nöd. Hundratals satt på sina hustak och väntade på att bli räddade. Södra USA plågas av svåra översvämningar, drygt 10 år efter att orkanen Katrina slog mot samma platser. President Barack Obama har utfärdat katastroftillstånd i Louisiana, där 20 000 invånare har evakuerats. En film sprids där en kvinna och hennes hund räddas från en sjunkande bil. Staden Greensburg är isolerad från omvärlden, alla vägar dit är under vatten.

Ständigt nya värmerekord

Det går inte att säga varför så mycket regn kommer just nu, just där. Men en sak är säker. Med den globala uppvärmningen kommer fler väderkatastrofer. Juli var den varmaste månaden i jordens moderna historia, alltså sedan mätningarna av temperaturer började år 1880. Nasa kan med största säkerhet säga redan nu att år 2016 är det varmaste året någonsin, tio månader i rad har nya värmerekord för månaderna slagits. Och då var förra året också det varmaste i modern tid. Dessutom nådde havstemperaturen och havsnivån nya rekordnivåer. Väderfenomenet El Nino och den globala uppvärmningen är anledningarna.

Människor som flyr hem

Det är lätt att tappa fokus när det så ofta kommer nya larmrapporter om värmerekord och temperaturhöjningar. Klimatförändringar ses lätt som något abstrakt, något som forskare mäter i siffror och sedan gör till statistik över hur det förändrar fåglars häckande eller liknande.

Men det påverkar människor.

Det är vi som kommer behöva fly från våra hem och länder när havet stiger och naturkatastrofer ödelägger platser. Världens länder har tagit fram Parisavtalet, som innebär att målet är en uppvärmning på högst 1.5 grad.

– Det är väldigt viktigt att överenskommelsen i Paris förverkligas. Men fortsätter vi på det här sättet har vi ingen chans att klara det, sa Sten Bergström, klimatexpert och professor, till Sveriges Radio.

Oro efter semestern

Sheriffen i USA glömmer inte människorna som sitter fast på sina tak när översvämningar fångar hela städer.

Men vi får inte heller förtränga att det är vi människor som skapar klimatförändringarna. Nu kommer många tillbaka till arbetet efter semestern och pratar med kollegor om hur fantastisk ledigheten har varit.

Sommarens värmerekord var säkert härligt, men är inget att fira.

Det är något att oroa sig över.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln