Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

SD: Klokt beslut med facit i hand

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-10-29

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att han varken träffat eller haft kontakt med Patrik Brinkmann.

– Med facit i hand var det ett klokt beslut, eftersom han numera verkar känna sig hemma i för Sverigedemokraterna främmande ideologiska grupperingar, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren vill inte ställa upp på en intervju med Aftonbladet. I ett sms skriver han att partiet inför valet var i behov av finansiering och därför sågs Brinkmann, som han vid tillfället hade "sparsam kunskap om", som en tänkbar kontakt.

– När jag så småningom förstod att Brinkmann var en ideologiskt främmande person, valde jag att inte kontakta honom. Med facit i hand var det ett bra beslut, uppger Jimmie Åkesson.

Gruppledaren Mattias Karlsson, som 2010 ansåg Brinkmann vara "potentiellt mycket betydelsefull finansiär", är inne på samma linje.

”Ingenting jag har klar bild av”

– Vi behövde pengar till valrörelsen. Vi hade varken partistöd, eller kunde förlita oss på facket och näringslivet som Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Karlsson till Aftonbladet.

Han ser inget konstigt i att partiet ville mörka trevarna till Brinkmann inför väljarna.

– Även om det ser bra ut på pappret kan det visa sig vara fel i efterhand. Media i Sverige kör med "guilt by association"-metoden. Skulle det i efterhand visa sig vara en person vi inte borde haft kontakt med hade vi fått äta upp det. Din artikel är bevis på det, säger Karlsson.

Du visste redan 2008 att han skrev på Motpol?

– Visste jag det?

Erik Almqvist skrev det i ett mejl till dig.

– Jaha, det är ingenting som jag har en klar bild av. Vad jag vet så skrev alla under pseudonym där. Motpol är ingenting vi hade en klar bild över hur det skulle utvecklats då.

Brinkmann var inte den han utgav sig för att vara

Han upplevde Brinkmann som en person som 2010 hade rört sig i en mer "moderat riktning". Han tog avstånd från sitt tidigare engagemang i det högerextrema partiet Folkunionen, han var skarp motståndare mot antisemitism.

– Jag upplevde att han hade samma vision som vi, att nationalismen i Europa borde röra sig i en mer moderat riktning. Och hans motstånd mot antisemitismen var viktig för oss.

Men det kommer att visa sig att den bilden han målade upp inte stämde, menar Karlsson. Även om Brinkmann själv säger att hans politiska engagemang upphörde 2011, samma år han besökte Israel med Kent Ekeroth, har han fortsatt att röra sig i kretsar som SD inte vill bli förknippade med, enligt Karlsson.

”Vi är glada över att vi aldrig tog pengar från honom”

– Efter kontakterna med oss bjöd han hem Vera Oredsson till sin gård i Tyskland. Hon är en av de mest uttalade klassiska nazisterna som funnits i Sverige. Jag har läst att han kommit ut som identitär, en rörelse jag kanske gjort mest av alla politiker att bekämpa, säger Karlsson.

Brinkmann har på senare år även bjudit hem den uteslutna SD:aren Patrik Ehn och haft täta kontakter med Daniel Friberg, från Motpol.

– Allt det gör att vi är glada över att vi aldrig tog emot några pengar från honom.

Karlsson är inte heller rädd att hans agerande ska uppfattas som hyckleri. Att han 2010 uppmanar Åkesson att ta kontakt med Brinkmann för att tre år senare i ett brev till Expo utmåla honom som finansiär av den identitära rörelsen.

– Man måste se till kronologin och vad som faktiskt uttrycks i de här kontakterna. Vi har inte sagt någonting konstigt, inte gett uttryck för några sympatier eller förståelse för någon form av extremism.

Följ ämnen i artikeln