Deras kärlek beskrevs som en saga – dog tillsammans

Publicerad 2016-09-24

Katie och Dalton var båda sjuka i cystisk fibros och 18 år gamla hittade de varandra på nätet.

I åtta år och ända in i döden var verklighetens ”Fault in our stars-par” oskiljaktiga.

– Jag vet att Dalton väntade på henne med öppna armar, säger Katies mamman Debbie.

Katie och Dalton var verklighetens karaktärer i filmen ”Fault in our stars”.

Med bara fem dagars mellanrum gick makarna Katie, 25, och Dalton Prager, 26, bort.

Och de har ända sedan de möttes för åtta år sedan varit oskiljaktiga. Då, 18 år gamla, fann de varandra på Facebook och gav varandra stöd då de båda led av sjukdomen cystisk fibros.

Deras historia blev känd över hela USA i samband med deras kamp för att hitta en lungdonator uppmärksammades i amerikanska medier. Deras kärlekssaga jämfördes med den från den populära boken och filmen ”Förr eller senare exploderar jag”, ”Fault in our stars” på originalspråk, där två ungdomar med cancer möts och faller för varandra.

”Vem är du?”

Katie och Daltons saga började 2009 när Katie tog kontakt med Dalton efter att hans mamma lagt upp en bild på av sin son på sjukhus på Facebook. Katie skrev då och sa att om Dalton behövde någon att prata med så ställde hon gärna upp.

”Ursäkta, men vem är du?” svarade Dalton.

Och sen började de hålla kontakten och i augusti samma år möttes de i verkligheten för första gången – mot läkarnas inrådan.

Dalton bar nämligen på en infektion som är livsfarlig för personer som lider av cystisk fibros.

– Hjärtat rusade men jag gick helt enkelt fram till honom och kramade och kysste honom på munnen utan att ens säga hej först, sa Katie till CNN.

– Jag är vanligtvis inte så framfusig men det kändes bara så rätt.

Kort därefter blev Katie också drabbad av infektionen, men trots deras sjukdomsproblematik var de under de första åren av sin relation relativt friska och kunde bygga ett liv tillsammans som nygifta.

– Vi hade kul, det var som en saga, sa Katie till CNN innan sin död.

2014 kom dock ett första bakslag.

Båda letade lungor

Då slog infektionen Dalton smittat Katie med ut bådas lungor och de tvingades gemensamt leta efter lungdonatorer och det var i samband med sökandet som deras historia spred sig över världen.

Och de lyckades till slut hitta matchande organ till dem båda. Men deras hälsoproblem var inte över.

Först drabbades Dalton av cancer, lymfom. Han klarade behandling men drabbades sedan av flera sjukdomar, bland annat en lunginflammation och en virusinfektion. Han fick då också läggas in på sjukhus i Saint Louis, Missouri, och den sista tiden vårdades han på intensiven för sina besvär.

Förra lördagen dog han på sjukhuset.

Trots att de på grund av sina besvär inte kunde vara tillsammans fysiskt så var Katie med när Dalton somnade in via Facetime.

Fem dagar senare dog också Katie som den sista tiden vårdades på hospice i Flemingsburg, Kentucky, efter att läkarna konstaterat att de inte kunde göra mer för att rädda hennes lungor från de problem hon drabbats av ända sedan transplantationen för ett år sedan.

”Bästa åren i mitt liv”

Bara dagar innan Dalton dog sa Katie till CNN att trots all sjukdom och tid på sjukhus så var den tid paret fick tillsammans som en saga.

– Det var de bästa åren av mitt liv. Jag har hellre fem år där jag är kär och verkligen lycklig än 20 år ensam, sa hon till CNN.

– Jag tror att om någon skrev en bok om våra liv skulle det vara en bästsäljare.

Och Katie berättade innan hon gick bort hur berättelsen om deras kärlekshistoria skulle slut:

– ”Och de levde lyckliga i restan av sina liv”. I varandras armar för alltid, sa Katie till CNN.

Följ ämnen i artikeln