Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Åklagaren: Så utreds den grova misshandeln

Publicerad 2016-04-06

Polisen i Södertörn utreder just nu en misstänkt grov misshandel där två tjejer slår och sparkar en flicka. Händelsen dokumenterades på en film som Aftonbladet publicerat delar av.

De misstänkta tjejerna är inte straffmyndiga varför utredningen nu hanteras på ett särskilt sätt.

– Det ställer höga krav på vår professionalitet, säger åklagare Patrik Viklund, förundersökningsledare i ärendet.

Det var för några dagar sedan som polisen fick in en anmälan rörande en utdragen misshandel av en ung flicka. Misshandeln inträffade i en söderförort och filmades. Dels av en uppställd kamera och dels med en mobiltelefon. Enligt utredarna är en av de misstänkta tjejerna identifierad.

– Hon är under 15 år. Den andra tjejen är ännu inte helt identifierad men i nuläget pekar allt på att även hon är icke-straffmyndig, säger kammaråklagare Patrik Viklund som är förundersökningsledare i ärendet.

”Ingen rättegång”

Att de misstänkta gärningsmännen är under 15 år ställer särskilda krav på polis och åklagare.

– Det utreds enligt LUL paragraf 31. Det innebär att det aldrig kommer att bli något åtal eller någon huvudförhandling men att utredningen i övrigt bedrivs som om det skulle gälla straffmyndiga personer, säger Patrik Viklund.

I vanliga fall, om det misstänkta brottet gäller vuxna, slutförs en förundersökning. Sedan lämnar åklagaren in en stämningsansökan till domstolen. Efter det blir det vanligtvis en huvudförhandling i tingsrätten, som sedan oftast meddelar en dom mot den tilltalade.

– I det här fallet är det likadant, fram tills det att förundersökningen är färdig. Men ingen kan ställas till svars i domstol, när det är färdigt lämnas materialet över till socialtjänsten, säger Patrik Viklund.

Allvarligt brott

I går uppgav Johan Berglund, chef för ungdomsgruppen på polisen i Huddinge, att man tar händelsen på stort allvar. En uppfattning som åklagare Viklund delar.

– Ja, det här gäller grov misshandel vilket har ett minimumstraff på ett års fängelse, säger Patrik Viklund.

Åklagare och polis har, trots att allt kommer att lämnas till socialen, ändå möjlighet att ta till flera tvångsmedel i brottsutredningen.

– Ingen icke-straffmyndig kan frihetsberövas men vi kan till exempel göra beslag, genomföra husrannsakan och hämta olika personer till förhör, säger Patrik Viklund.

Möjlighet att få skadestånd

Han vill inte kommentera vilket skede utredningen just nu befinner sig i men säger att alla som misstänks vara inblandade kommer att höras.

– Då det gäller mycket unga personer ställs det höga krav på oss, bland annat att utredningen ska ske mycket skyndsamt.

När det gäller eventuella skadestånd till den utsatta flickan skiljer det sig också, eftersom det inte kommer bli någon huvudförhandling.

– Men det finns flera andra möjligheter för henne. Man kan driva det civilrättsligt, det kan också bli en fråga för eventuella försäkringsbolag. Hon kan också få ett skadestånd via brottsoffermyndigheten, säger Patrik Viklund.