Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Varannan förare kör för fort vid skolor

Publicerad 2013-04-22

Hela 84 procent gasar på för mycket vid Bulltoftaskolan i Malmö

Nästan varannan bilförare kör för fort vid svenska skolor.

Vid Bulltoftaskolan i Malmö kommer hiskeliga 84 procent av fordonen i för hög hastighet, enligt Motormännens Riksförbunds undersökning.

– Det är förfärligt, men jag är inte förvånad över resultatet, säger skolans rektor Monica Germundsson.

Det kan bero på dåligt morgonhumör, men troligast är att vi har för dålig respekt för hastighetsbegränsningar.

När Motormännens Riksförbund mätte hastigheten vid 20 svenska skolor mellan 07.30 och 08.30 blev resultatet dystert.

Av bilister körde 46 procent för fort utanför skolorna, medan det bland yrkeschaufförer var ännu värre – med 55 procent fortkörare, enligt undersökningen.

Skylt hjälpte inte

Värst körde man vid Bulltoftaskolan i Malmö. Där körde hela 84 procent av de uppmätta för fort – trots att det finns en hastighetsmätare vid skolan så förare kan se sin hastighet.

– När vi fick upp den tyckte vi det blev bättre ett tag, men sedan gick det tillbaka. Folk kör alldeles för fort här, och det är mycket tung trafik, med bussar och lastbilar, säger Bulltoftaskolans rektor Monica Germundsson.

Bland personalen på skolan har man länge pratat om hur förare inte respekterar hastigheten, och man är orolig för att en olycka ska inträffa.

– Jag märker när jag ligger i 30 och har någon efter mig så är de irriterade över att det går så långsamt. När jag svänger in till skolan gasar de på så bilen nästan lyfter, säger rektorn.

Hon skulle gärna se ytterligare lösningar för att få ner hastigheten.

– Jag är ingen expert på trafikplanering, men med ett väggupp så kanske folk skulle köra försiktigare.

Uppmanar till lugn

Män är nästan dubbelt så benägna fortkörare än kvinnor, då 66 procent av syndarna var män jämfört med 34 procent kvinnor av undersökningens 7 128 observationer.

Enligt Motormännen skulle bötesbeloppen för fortkörningarna man mätt uppgå till över 7 miljoner kronor, och 101 bilister skulle få sina körkort indragna.

Monica Germundsson uppmanar alla som kör förbi skolor att ta det lugnt:

– Barn är levande varningstecken och bara genom att man ser en skola borde man reagera och tänka att här kan det komma barn springande ut i vägen. Man borde fundera över om man skulle kunna leva med det om en olycka skulle ske.