Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Socialtjänsten: ”Viktigt med barnperspektiv”

Publicerad 2013-01-23

Migrationsverket uppger att man ska samarbeta med socialtjänsten för att "säkerställa ett tryggt och säkert mottagande i Serbien" för syskonen.

Det är inget socialchefen i Halmstad, Hans-Jörgen Wahlhed, känner till.

– Det här är livsavgörande frågor, säger han om vägskälet barnen står inför.

Chefen för Migrationsverkets processenhet, Anette Bäckström uttalade sig i SVT om att familjen inte har tillräckligt skyddsbehov för att få stanna i Sverige, och barnens anknytning till den biologiska mamman ofta är starkare än annan aknytning – trots att barnen för tre år sedan omhändertogs av socialtjänsten för att mamman vanvårdat dem, och att hon sedan dess endast fått tillstånd att träffa barnen under övervakning två timmar varannan vecka.

”Tryggt och säkert”

Till Aftonbladet uppger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson att det gått lång tid, drygt två år, sedan Migrationsverket fattade sitt beslut.

– Mycket i barnens situation kan ha förändrats sedan dess. Men nu har domstolarna kommit fram till samma beslut, och de har även tittat på LVU, anknytningen till Sverige, splittringen av familjen och handikappet, säger han och fortsätter:

– Det vi nu ska göra är att säkerställa ett tryggt och säkert mottagande av barnen i Serbien. Det kommer vi att göra i samarbete med socialtjänsten. Visar det sig under processens gång att en bra mottagning inte kan säkerställas, kan vi inte verkställa.

Socialchefen: Livsavgörande

Hans-Jörgen Wahlhed är socialchef i Halmstad kommun. Han påpekar att han är förhindrad av sekretess att uttala sig i det enskilda fallet. Om samarbetet med Migrationsverket kring "säkerställandet av ett tryggt mottagande" för syskonen vet han dock inget.

– Det är inte något jag känner till. Men i ett ärende av den här karaktären ska vi förstås göra allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger Wahlhed.

– Vårt ansvar är ju att i alla sammanhang se till barnens bästa, och att barn inom vårt ansvarsområde blir riktigt omhändertagna. Migrationsverket har en annan roll. Men min uppfattning är att det är oerhört angeläget att man har ett barnperspektiv i frågor som rör barn. Det här är livsavgörande frågor för dem.