Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Svenskens nödrop inifrån cellen: ”Löss, inga läkare och våld”

Publicerad 2013-01-11

Den 53-årige svensken misstänks tillsammans med en kamrat för att ha försökt kidnappa ett barn.

Nu kommer hans rop på hjälp – inifrån det tunisiska skräckfängelset.

– Löss i sängarna, nekade läkarbesök, trakasserier samt psykisk och fysisk misshandel av polisen, skriver han i ett brev som smugglats ut.

I november kunde Aftonbladet avslöja hur två svenskar arresterats i Tunisien – misstänkta för försök till kidnappning.

De var i landet för att hjälpa en 32-årig norsk kvinna att hämta tillbaka sin fyraåriga dotter, som barnets tunisiske pappa fört bort.

Den 53-årige svensken och hans 37-årige kollega arbetade för ABP World Group, ett internationellt företag specialiserat på att hämta tillbaka bortrövade barn. Som Aftonbladet tidigare berättat kan priset för att få tillbaka ett barn ligga på mellan 250 000 och 500 000 kronor i ett land som Tunisien.

Misstankarna om vapeninnehav och olaga angrepp har släppts, erfar Aftonbladet. Däremot finns misstankarna om förberedelse till kidnappning kvar.

”Bröd och vatten”

Enligt den tidigare advokaten Chaouki Ben Kahla riskerar svenskarna tio års fängelse. De hålls nu i Mornaguia – Tunisiens största fängelse, fjorton kilometer sydväst om huvudstaden Tunis. I ett brev som smugglats ut från fängelset och som Aftonbladet tagit del av vittnar 53-åringen om fruktansvärda förhållanden.

”Celler med upp till 70-120 fångar är standard och med tre individer i varje säng. Stapelfödan är vatten och bröd och fångarna är inlåsta 19-20 timmar varje dag.”

Han beskriver kontakterna med rättsväsendet:

"Polisförhören är rena övergreppen, med upp till fyra-sex gapande, skrikande, hojtande poliser samtidigt. Man nekas telefonsamtal och man nekas kontakt med ambassad."

Har varit livvakt åt Ingvar Carlsson

Enligt olika människorättsorganisationer utsätts de intagna i fängelset även för tortyr. Något svensken bekräftar.

"Många poliser, ja ett flertal av dem som arbetar här visar tydliga sadistiska drag och verkar njuta av att förnedra människorna som lever i detta helvete.

Den 53-årige svensken, som tidigare arbetat som livvakt åt statsminister Ingvar Carlsson, satt på sitt tunisiska hotellrum och pratade med sin sambo på Skype när polisen grep honom. Enligt uppgift är hans situation värre än den yngre svensken, då han tidigare varit i landet i ett annat fall med ett bortfört barn.

När rättegången ska hållas är oklart. Svenskarnas nye advokat Zied Gallala är tystlåten.

– Det pågår en förundersökning och enligt tunisisk lag får jag inte uttala mig om bevisläget under tiden, säger han.

Svenskarna har träffat ambassadören

Svenskarna uppges befinna sig i dåligt skick. Enligt vad Aftonbladet erfar är fallet inne i ett känsligt skede. Den norska kvinnan är kvar i landet, men misstänks till skillnad från svenskarna inte för något brott.

– Det viktiga nu är att få domstolen att förstå att den tunisiske mannen inte hade vårdnaden om barnet. Om det går fram är det uppenbart att de inte längre kan ha begått något brott, säger en källa med insyn.

Karin Nylund på UD:s presstjänst har inte tagit del av brevet, men menar att svenskarna under omständigheterna mår bra.

– Men det är så klart påfrestande att sitta frihetsberövad utomlands.

Sveriges ambassadör, som är stationerad i Stockholm, har besökt männen. De har också fått möta sin advokat.

– Ambassadören och konsulatet i Tunisien följer fallet noga, säger Karin Nylund.

Den 37-årige svenskens bror är tacksam för UD:s engagemang:

– De hjälper till att få in mat i fängelset, vilket är otroligt viktigt.