SMHI varnar: Nu kommer nytt snökaos

Publicerad 2012-12-10

Snökanoner slår mot södra Sverige – SMHI har utfärdat klass 2-varning i Kalmar och på Öland

Snö­kanonerna fortsätter att bombardera södra och mellersta Sverige.

Nu varnar SMHI för snöfall i sex län.

I Kalmar län har en klass 2-varning utfärdats.

Skåne drabbades värst när snö och vind drog in från Danmark under gårdagen.

I dag fortsätter snökanonerna – kalla snöbyar som blåser in mot kusten över varma hav – att ställa till problem.

Klass 2-varning utfärdad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för hela Kalmar län, inklusive Öland. Snöbyar väntas i allmänhet ge kring fem centimeter snö, men lokalt kan det komma upp till 25 centimeter. "Från natt mot tisdag ihållande snöfall som främst i kustbandet kan innehålla snökanoner och lokalt ge upp mot 40 centimeter", skriver SMHI.

Klass 1-varningar har under måndagen utfärdats Skåne, Blekinge, Gotland, Östergötland, Södermanland och Stockholm.

– I kväll och under natten blir det besvärligast längs kusten och på Gotland, kombinationen snö och vind ger risk för drivbildningar, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Snöfallet kan tidvis öka i intensitet under natten. Också under morgondagen kommer det att snöa i samma områden där SMHI utfärdat varningar i dag.

– Under eftermiddagen kommer det att sprida sig lite längre in över landet, men det finns inget nu som säger att det kommer att utfärdas varningar där, säger Anna Hagenblad.

Kvinna omkom i olycka

Polisen i Södermanlands län gick tidigare i dag ut och varnade för halt väglag och under morgonen har flera trafikolyckor inträffat runt om i södra och mellersta Sverige.

Under eftermiddagen väntas trafikläget bli bättre.

I Skåne och Blekinge, där det befarats bli mest problem i trafiken, var det hyfsat lugnt vid 13-tiden.

– Om man jämför med väderläget är läget under kontroll. Det har varit en del avåkningar, singelolyckor och lastbilar på tvären under dagen, men det har inte varit några längre stopp på de större vägarna i alla fall, säger Sari Kela, vägtrafikledare på Trafikverkets ledningscentral i Kristianstad.

Vid 22-tiden i går kväll dog en kvinna efter en våldsam krock på länsväg 11 vid Simrishamn. Kvinnans bil fick sladd och åkte in i en mötande bil.

– I samband med det omkommer kvinnan. Tre andra personer befann sig i den andra bilen och skadades lindrigt, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Drar norrut

Lågtrycket anlände under söndagsförmiddagen och mitt på dagen hade det fallit runt en decimeter nysnö, vilket ställde till det i trafiken.

Skånetrafiken ställde in tåg – och flygtrafiken fick problem. Två flygplan på väg till Malmös flygplats Sturup fick landa i Ängelholm. Ett plan som skulle landa i Köpenhamn valde att landa på Sturup i stället.

Trafikverkets hemsida finns uppdaterad information om fordons- och tågtrafiken – län för län.

Under natten mot onsdagen kommer snöfallet att röra sig upp över Norrland, men det ska inte röra sig om några större mängder snö som kommer att falla.

– Det kommer då att släppa i söder, säger Anna Hagenblad.

Men det blir inte många dagar utan snöfall i söder – redan till helgen drar ett nytt snöfall in söderifrån.

Skapar kraftiga snöbyar

Det är kombinatio-nen av riktigt kall luft och det relativt varma havsvattnet som gör att det uppstår stora vertikala luftrörelser, som långa band med täta snöbyar.

Populärt brukar man kalla dessa band för snökanoner.

Så länge Östersjön är öppen bildas lätt kraftiga snöbyar när riktigt kall luft utbreder sig ­österifrån.

När snöbyarna driver in över våra kuster kan det på sina håll falla ­stora mängder snö.

Källa: SMHI

Här hittar du
Väntekartan

ANNONS