Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Svenska styrkan avvecklas i Afghanistan

Uppdaterad 2012-11-09 | Publicerad 2012-11-08

Sveriges soldater i Afghanistan blir 100 man färre nästa år.

Målet är inga svenska soldater alls 2014, enligt den proposition som lämnas till riksdagen idag.

– Däremot blir biståndsdelen kraftfullt ökad, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Regeringen har i dag lämnat en proposition till riksdagen om att minska den svenska militära insatsen i Afghanistan successivt.

Under 2013 föreslås styrkan minska med 100 man, från 400, som det är i dag, till 300.

Och under 2014 är planen att avveckla den militära styrkan helt.

Propositionen läggs fram i samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i enlighet med den uppgörelse som slöts redan hösten 2010 om att minska närvaron.

– Säkerhetsläget i vårt område har utvecklats relativt väl. Det har varit en del incidenter, men snarare färre än jag förväntat mig. De säkerhetsstyrkor som finns i norra Afghanistan har förmågan att klara sina uppgifter, det kommer inte att vara perfekt, men det är bra, säger utrikesminister Carl Bildt.

Biståndet ökar

Samtidigt ökas biståndsbidraget rejält, till 8,5 miljarder över tio år.

Det gör Afghanistan till Sveriges största biståndsland.

– Det handlar inte om att vi drar oss ur Afghanistan, utan vi stödjer Afghanistan. Det väsentliga är att vi går från från stridande till stödjande, och kan på så sätt hjälpa den afghanska säkerhetsstyrkan, säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson.
Men säkerhetsläget i det sargade landet är inte stabilt. Enligt en rapport från svenska Afghanistankommittén, Kvinna till Kvinna och Operation 1325 som kommer imorgon blir säkerhetsläget för exempelvis kvinnor sämre och sämre.

– Kvinnor utesluts från de förhandlingar som pågår nu, som är avgörande för landets framtid. Det är fredssamtal som förs med talibanerna, där kvinnor inte sitter med. Det finns en oro bland afghanska aktivister att deras rättigheter kommer att förhandlas bort, säger Annika Flensburg, pressansvarig på Kvinna till Kvinna, en av organisationerna bakom rapporten.

Finns ett förbehåll

Under 2014 hålls presidentval i Afghanistan, och den politiska framtiden för landet avgörs.

– Det gäller att hjälpa till internationellt att organisera valet. Detta är ett land där vi inte ens vet hur många invånare som bor där. Sedan handlar det om att få en politisk process som gör att alla accepterar valet efteråt. Det blir det svåraste, de har inte samma demokratiska kultur som vi har, säger Carl Bildt.

Därför finns ett förbehåll i propositionen. Skyddande funktioner kan bli kvar 2014, men inte stridande.

– Om afghanerna själva begär att vi ska vara kvar 2014 med utbildande personal har vi sagt att vi kan vara det med 200 man. Men vi tror idag att den afghanska säkerhetsstyrkan är så stark att de kan upprätthålla säkerhet, säger Urban Ahlin.

Kan det bli aktuellt att stärka den svenska närvaron igen då?

– Det finns inga planer på det. I princip utesluter vi det. Men man ska aldrig säga aldrig.