Jobbade åt UD och Lundin – samtidigt

Publicerad 2012-11-11

Svenske Moskva-ambassadören: ”Jag har berättat det för Bildt”

Diplomaten Sven Hirdman.

Officiellt pensionerades diplomaten Sven Hirdman 2004.

Men trots det jobbade han kvar hos UD, samtidigt som han var ordförande för Lundinföretaget Rusforest – i flera år.

Tidigare i år avslöjade Aftonbladet att den förre Moskva-ambassadören Sven Hirdman haft så kallade pensionärsuppdrag på UD samtidigt som han arbetat för Lundinföretaget Rusforest.

Hirdman hävdade då att han pensionerats innan han tog jobbet för Rusforest och att allt var i sin ordning.

Drog nytta av sina dubbla poster

I dag berättar dock Göteborgs-Posten att Hirdman hade ett flertal prestigefulla uppdrag hos UD även efter pensionen – och att han dragit stor nytta av sina dubbla poster.

– Rusforest hade problem med ett av sågverken i Magistralny och även grusbolaget i Karelen. Där gällde det järnvägstransporterna. Det är en förfärlig byråkrati i Ryssland men då kunde jag ordna ett möte med den oerhört mäktige och duktige chefen för det ryska järnvägssystemet Jakunin, det är dessutom en av Putins närmaste vänner sedan lång tid tillbaka. På en halvtimme hade vi mer eller mindre löst problemet. Det är ju ganska lämpligt, säger Sven Hirdman till GP.

Fick behålla sitt diplomatpass

GP skriver också att Hirdman fått behålla sitt diplomatpass, som öppnar vägen till den diplomatiska gräddfilen, samtidigt som han jobbat åt Lundin. Och Hirdman berättar själv om hur viktiga hans kontakter inom den ryska makteliten var för Lundinrekryteringen.

– Det är klart att det var viktigt. Jag kan Ryssland, jag har hållit på med Ryssland sedan 1958. Jag känner alla ryska politiker. Jag har rest i den ryska regionen, jag talar ryska, det är ganska lämpligt att ett företag som ägnar sig åt affärer i Ryssland har en person som förstår landet, säger han.

Har berättat för Bildt

Hirdman ser dock ingen konflikt mellan sina engagemang i Lundingruppen och sina åtaganden på UD.

– Tycker jag inte. Jag är pensionär sedan 1 november 2004. Jobbar som allmänkonsult. Att UD bett mig göra utredningar om säkerheten på ambassader och svenska kyrkan i Petersburg... de har utnyttjat min kompetens, säger han.

När GP frågar vilka som vetat om Sven Hirdmans engagemang i Rusforest säger Hirdman att både Carl Bild och Frank Belfrage vet om det, och att han själv berättat det för Bildt.

– Jag har väl berättat det för honom. Det är inga hemligheter, jag har inte försökt dölja det på något sätt, säger han.

När han ska ha berättat det för utrikesministern kommer han dock inte ihåg.

– Det kan jag inte komma ihåg, jag har ju träffat honom i olika sammanhang sedan 1976, säger Sven Hirdman till GP.

ANNONS