Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Han sågas i egna leden

Publicerad 2013-03-24

Tungviktare i partiet ifrågasätter Reinfeldt: Klassiska moderata värderingar är borta

Väljarna flyr och migrationsministern skapar ­negativa rubriker.

Men det är inte Fredrik Reinfeldts enda problem. Nu sågas han i de egna ­leden.

– Just nu är Moderaterna ett ideologifattigt parti med en partiledare som har osviklig otur med sina ministerposter, säger den tidigare försvarsministern Anders Björck (M).

På kort tid har Fredrik Reinfeldt plågats av flera bakslag.

Visserligen står de fyra allianspartierna innanför riksdagsportarna igen. Enligt de senaste mätningarna har både Kristdemokraterna och Centerpartiet lyckats klättra upp över ­fyraprocentspärren. Men det har skett på bekostnad av Moderaterna.

Oroliga röster

I Aftonbladet/United Minds mätning i veckan svarade 25,9 procent att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag. I den senaste Sifo-mätningen får partiet något högre väljarstöd med 27,3 procent av rösterna.

Men båda resultaten är de lägsta någonsin sedan valet 2010.

Nu väcks oroliga röster internt inom Moderaterna. Flera personer som Aftonbladet har talat med pratar om en kris som kan vara djupare än vad som syns utåt.

Före detta försvars­ministern Anders Björck är en av dem som har hårdast ton gentemot Fredrik Reinfeldt.

– Han har förnyat och förbättrat Moderaterna på många sätt, men jag tror att raset vi nu ser delvis är ett resultat av att klassiska moderata värderingar är borta.

”Fantasilöst”

Anders Björck säger att han är en av många moderater som inte längre hittar hem i sitt eget parti. Det finns, anser han, en rädsla hos Fredrik Reinfeldt som han och många andra är trötta på och han kallar ­Moderaterna ett parti utan ideologisk grund.

– Det är som att köra en bil utan bränsle, när tanken är tillräckligt tom tar det stopp.

Men det är inte bara de gamla värdegrunderna som är borta, enligt Björck. Han tycker också att Moderaterna till stora delar saknar visioner om framtiden.

Reinfeldt och Borg har hittills lyft fram ett sjätte jobbskatteavdrag som det starkaste kortet inför valet 2014.

– Vi har vunnit ett val 2006 på jobbskatteavdrag, vi har vunnit 2010 på jobbskatteavdrag och vi tycker att det finns väldigt goda förutsättningar att vinna 2014, därför att vanliga människor i Sverige betalar för höga skatter, sa Anders Borg till Aftonbladet i förra veckan.

– Det verkar ju inte som någon förnyelse direkt, snarast fantasilöst, anser Björck, som även är kritisk till att Moderaterna inte väljer att slopa den om­debatterade värnskatten.

Anders Björck tror att vi kommer att få se en om­möblering av regeringen före valet 2014.

– Jag vill inte gå in på några namn, men Reinfeldt har ju osviklig otur med vissa av sina ministrar.

Björck är inte ensam i den moderata sfären om att tycka att verkligheten börjar hinna ikapp Reinfeldt efter snart två mandatperioder. Flera personer med insyn i partiet anser att Moderaternas största problem är att de nu måste förnya sig.

– På åtta år är de flesta punkter på agendan avprickade, då måste man hitta på något nytt och där har vi än så länge inte sett några resultat, säger en källa.

Kan bli värre

Förnyelseprocessen av Nya Moderaterna är delikat och tvingar Reinfeldt och Borg till ett rejält balansnummer. De ska framstå som nytänkande, men får inte avvika från sitt eget mantra att överskott i statsfinanserna är det viktigaste av allt. Dessutom ska de tillfredsställa gamla trogna väljare som liksom Anders Björck värnar ideologi och traditioner.

– Om inte partiledningen kan visa upp någonting som inte är ”more of the same”, det vill säga ännu ett jobbskatteavdrag, kommer missnöjet att spridas, säger en annan uppgiftslämnare.

Ingen av de som Aftonbladet har talat med, förutom Björck, vill öppet kritisera Moderaterna. Men flera av källorna säger att ett av de största hoten mot Reinfeldt finns i partipolitikens egna spelregler; ingen visar sitt eget missnöje så länge opinionssiffrorna är positiva, men när väljarna sviker, finns det många i de egna leden som står med vässade knivar.

Tror på ommöblering

Ytterligare två källor tror, precis som Anders Björck, att Reinfeldt kommer att bli tvungen att möblera om i sin regering före valet.

– Det som skulle tala emot det är att det inte finns så många handlingskraftiga personer kvar att sätta på ministerposter.

En som gärna tonar ner bilden av Moderaternas kris är tidigare stabschefen i partiets riksorganisation, Carl Johan Swanson, numera pr-konsult på Prime.

– Det är en stor utmaning att vinna ett tredje val, vilket är mycket ovanligt att en sittande regering gör. Det är klart att Moderaterna har en utmaning i att förnya sig, det är ett medvetet val att ägna den här tiden åt det, men utåt sett kan det kanske ge intryck av ett splittrat och osäkert parti.

många motgångar

FREDRIK REINFELDTS 6 PLÅGOR

Rekordlåga opinionssiffror

1 Den 17 mars, dagen efter Moderaternas Sverigemöte i Karlstad, vaknade Fredrik Reinfeldt upp till partiets sämsta resultat i en Sifomätning efter valet 2010: 27,3 procent.

Ännu lägre opinionssiffror

2 Även i Aftonbladet/United Minds senaste mätning, från den 18 mars, backade Moderaterna. Bara 25,9 procent svarade att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag. Precis som i Sifomätningen var det partiets sämsta resultat sedan valet 2010.

Billströms misstag

3 Efter flera misstag på kort tid gick Reinfeldt den 19 mars ut och kritiserade Tobias Billström offentligt. Migrationsministerns utspel om ”blonda och blåögda svenska damer” blev droppen som fick bägaren att rinna över. Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen, sa Reinfeldt till TT.

Intern kritik

4 Före detta försvarsministern Anders Björck kallar i dag Moderaterna ”ett ­ideologifattigt parti med en partiledare som har osviklig otur med sina minister­poster”. Flera personer ­inom partiet som Afton­bladet har talat med tror att det kommer bli ommöbleringar i regeringen före nästa val.

MP-bråket om migrationspolitiken

5 I den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet för två år sedan ingick en översyn av hur asyllagens formulering ”synnerligen ömmande omständigheter” används i verkligheten. Förra veckan hotade MP att bryta överenskommelsen. Enligt Miljöpartiet ville Tobias ­Billström inte gå dem till mötes när det gäller att ändra bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter.

centern och Folkpartiets krav

6 I Folkpartiets förslag ­ till nytt partiprogram är slopad värnskatt och ett avskaffande av den andra sjuklöneveckan två av punkterna. Sedan tidigare har Centern ställt samma krav.