Explosion vid tysk ambassad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-17

Fyra döda – många skadade

Explosionen inträffade mellan Tysklands ambassad och en amerikansk militärbas i morse.

Två amerikanska soldater och två afghanska civila dödades vid en självmordsattack vid den tyska ambassaden i Afghanistans huvudstad Kabul i morse

Talibanerna tog på sig skulden för dådet och uppgav att målet var tysk militär personal.

Officiella källor uppgav att 23 afghaner och 12 amerikaner skadades vid attacken.

Tyska ambassaden ligger mitt emot Camp Eggers, en amerikansk bas där man utbildar och tränar afghanska poliser och militärer. Många afghanska säkerhetsvakter vaktar gatan som är kantad av betongblock och sandsäckar.

- De lyckades inte bryta muren till vår bas, sa Chris Kubik, talesman för den amerikanska militären, till nyhetsbyrån AP.

En talesman för tyska utrikesdepartementet i Berlin sa att "några ur vår personal" skadats, men kunde inte ange något antal. Han uppgav att det inte fanns några uppgifter om dödsoffer.

Fönster på det tyska ambassadområdet krossades vid explosionen, men muren som skyddar området är fortfarande intakt.

En talesman för talibanerna uppgav att en talibansk självmordsbombare utfört attacken i en Toyota Corolla. Han uppgav att attacken var ämnad för två fordon med tyska militärer.

- Tyskarna har styrkor i norra Afghanistan och de är inblandade i att oskyldiga afghaner dödas. Talibaner kommer att angripa alla länder som har styrkor i Afghanstan.

Tyskland har 3200 soldater i Afghanistan, i huvudsak i landets norra del. USA har totalt 32.000 man i landet och planerar att sända ytterligare 30.000.