Obama: Dramatiska åtgärder behövs

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

Kongressen behöver snarast ta till dramatiska åtgärder för att rädda den amerikanska ekonmin.

Det sa USA:s tillträdande president, Barrack Obama under sitt första anförande.

– Vår nation sjunker djupare in i en kris som vi kanske inte kan vända, sa han.

Under torsdagens tal vid George Mason-universitetet i Fairfax, Virginia, sa Barrack Obama att det krävs ett kraftfullt stimulanspaket för att förhindra en långvarig recession. Annars finns det risk att arbetslösheten blir tvåsiffrig.

– För varje dag vi väntar, letar syndabockar eller dra våra fötter, kommer fler amerikaner att förlora sina jobb. Fler familjer kommer att förlora sina besparingar. Mer drömmar kommer att skjutas upp och förnekas. Och vår nation kommer att sjunka djupare in i en kris som vi kanske inte kan vända, sa han enligt CNN.

Skattelättnader i paketet

Obama uppmanade kongressen i Washington att snabbt anta ett stimulanspaket, skattelättnader och federala investeringar till närmare 800 miljarder dollar under de närmaste två åren.

Enligt den blivande presidenten kommer åtgärderna omedelbart att ge en skjuts åt ekonomin. Produktionen av alternativ energi kommer fördubblas inom tre år och investeringar ska göras av ny teknik. Men åtgärderna innebär också stora kostnader som kan ge ett budgetunderskott på kort sikt.