Så undviker ni städbråk

Publicerad 2011-10-31

Experten tipsar: Så lätt
undviker ni städbråken

Glöm ekonomi, barnuppfostran och tidspassning.

Städning är den största orsaken till bråk i de svenska hemmen.

Men det finns knep för att undvika ständiga konfrontationer.

”Nu är det smutsigt under soffan igen, ”det var år sedan du dammsög” , ”det är din tur att tvätta”. Känner du igen dig? Lugn, du är inte ensam.  Många svenskar bråkar om städning i hemmet.  I en fråga på Aftonbladet.se i september uppgav 36,8 procent att de bråkade mest om städning– före ämnen som ekonomi, barn, fjärrkontrollen och att komma i tid. 

”Gör en ordentlig  planering”

Och det är inte sällan det är männen som är skyldiga. I en undersökning från Electrolux kom det fram att bara tre procent av männen tar ansvar för städningen inför julen.

Men det finns metoder för att undvika skrik, tjat, tårar – och ett smutsigt hem.

– Sätt er ner och gör en ordentlig planering. Och kom överens om vad som var och en tycker är roligt. Det blir ofta bättre om man väljer ett område som man är extra bra på. Det handlar om att ge och att ta, säger Charlotte Palmgren, familjeterapeut i Stockholm.

”Läge att ta in städfirma”

Hon förklarar att många par kan vara stressade och inte hinner med städningen. Då kan det vara bra att svälja stoltheten – och låta någon annan utföra arbetet.

– När man inte orkar längre kan det vara läge att ta in en städfirma. Har man råd med det finns det stora möjligheter som kan hjälpa till att göra vardagen enklare, säger Palmgren.

”Måste kunna ha olika synpunkter”

Det viktigaste är dock att hitta en metod som båda trivs med för att undvika ständiga bråk. Oavsett om det handlar om bättre planering eller städhjälp.

– Bråket i sig är inte nyttigt, men man måste kunna ha olika synpunkter. Fråga er själva varför ni är osams och glöm inte att kommunicera, säger Palmgren.

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Jonas Blomquist/Minimedia

Följ ämnen i artikeln