Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Dödade Tommy – nu döms de

Uppdaterad 2011-11-02 | Publicerad 2011-08-15

Paret i 20-årsåldern kan dömas till fängelsestraff

Den 20-årige mannen hoppade på Tommy Johanssons huvud och den 21-åriga kvinnan sparkade på honom.

Gymnasieläraren från Hofors avled av sina skador – och ungdomarna åtalades.

I dag får de sina straff.

Gävle tingsrätt har redan meddelat att den 20-årige man som åtalades för mord på sin gamle gymnasielärare är skyldig till gärningen.

Tillsammans med sin flickvän hade han åkt hem till Tommys lägenhet och misshandlade honom så pass brutalt att han avled. Anledningen ska ha varit att flickvännen påstått att Tommy Johansson tafsat på henne när han druckit öl med ungdomarna under mordkvällen.

Inga förmildrande omständigheter

Efter misshandeln kunde rättsläkare konstatera att läraren hade omfattande frakturer i bröstkorgen, skallfrakturer, samt 26 skär- och stickskador över hela kroppen.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, sa åklagaren, som yrkade på 14 års fängelse och rättspsykiatrisk undersökning för den mordmisstänkte 20-åringen.

Hans advokat Gustaf Andersson ville däremot att åtalet skulle ogillas, de det inte fanns uppsåt att döda.

– Det är hemska saker min klient erkänner. Det är otäckt men han berättar tydligt och klart. Han vill erkänna det han gjort helt enkelt, sa advokaten.

Den nu 21-åriga kvinnan åtalades för mord alternativt medhjälp till mord, men kvinnans advokat anser att hon bör dömas för misshandel och stöld.

– Hon hade bara för avsikt att ge läraren några smällar, sa han vid rättegången.

Dom vid 11.00

I dag klockan 11.00 kommer Gävle tingsrätts dom mot de båda som suttit kvar i häktet sedan rättegången avslutades.

Ytterligare en jämnårig kamrat var med under dådet och åtalades för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling, men han blev släppt ur häktet redan under slutpläderingarna i juni.