Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Det finns alltid en bakgrund”

Publicerad 2011-07-14

Kvinnliga mördare är ovanliga.

Att de använder skjutvapen är ännu mer ovanligt.

– Det krävs mycket av en person för att klara av någonting sånt här, säger Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet.

Ingen hörde skottet, men alla såg polisbilarna.

Grannarna i villaområdet har fortfarande svårt att förstå att ett mord skett bakom trävillans väggar.

– Det är ofta så. Omgivningen har ingen aning, och så plötsligt har det bara hänt. Men det finns naturligtvis alltid en bakgrund till varför. I det här fallet tror jag inte att det handlar om en tillfällig ”knäpp”, säger Mikael Rying.

GW: Svårt fingera självmord

Den misstänkta kvinnan, som på sannolika skäl begärts häktad för mord, nekar till brott och hävdar att hennes man tagit livet av sig.

– Det är väldigt svårt att fingera ett självmord om man inte vet exakt hur man ska göra. Resterna från krut och spårbilden är avgörande, säger kriminolog och polisprofessor Leif GW Persson.

Varje år blir omkring sex kvinnor i Sverige mördare. Bara 10 procent av alla som begår dödligt våld är kvinnor. Offret är i majoriteten av alla fall en nära anhörig, och mordvapnet är oftast en kniv.

– I många fall finns en historia av missbruk eller psykisk ohälsa med i bakgrunden. Om inte handlar det oftast om upprepade trakasserier, hot om våld, från mannens sida, säger Mikael Rying.

Påfrestande i häktet

Fallet i Filipstad sticker ut från mängden. Utförandet tyder på stor beslutsamhet.

– Det krävs mycket av en person för att klara av någonting sånt här, säger Rying.

Något motiv är ännu inte känt. Polis och åklagare hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Så småningom kommer det fram. Miljön i häktet är påfrestande och är hon skyldig kommer hon att lämna en förklaring, säger Rying.Josefin Sköld