Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Vårfloden – ett dyrbart vårtecken

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-09

Vårflod i Jämtland Översvämningar orsakade stora problem för villaägare där förra året.

Vissa vårtecken är mindre välkomna än andra.

På flera håll i landet hotar nu kraftig vårflod, och med den kostnader för hundratals miljoner kronor.

På torsdagen lämnas årets första rapport om vårfloden till Försvarsdepartementet. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som nu drar igång rapporteringen om översvämningar och andra problem i spåren av snösmältning och höga flöden.

– Om det blir en besvärlig vårflod är avhängigt väderutvecklingen, och vi följer utvecklingen med veckorapporter under hela säsongen, säger Erik Löfgren, presskontakt på MSB, till TT.

Värre än befarat

Vinterns ymniga snöande gör att det i stora delar av Svealand och även delar av Götaland är mer snö än normalt, med risk för kraftig vårflod. Längs södra Norrlandskusten är läget detsamma, men där väntas vårflod först i april–maj.

I sydvästra och sydligaste Götaland är snömängden däremot lägre än normalt efter en period med mildare väder i början av året. Det är dock för tidigt att blåsa faran över.

– Får vi riklig nederbörd och milt väder kan det bli en kraftigare vårflod än befarat, säger Johanna Nilsson, hydrolog vid SMHI.

Vårflodens storlek är mycket väderberoende. Ett milt, molnigt och blåsigt väder orsakar i regel större avsmältning än ett soligt och vindstilla väder.

Skotta undan snön

Klimatförändringar påverkar vårflodens tidpunkt. I stora delar av landet syns en trend mot en tidigare och mindre vårflod. I Norrland däremot tycks läget vara stabilt med en vårflod som kulminerar i maj–juni.

Enligt beräkningar från försäkringsbolaget If kostade översvämningarna efter förra säsongens snösmältning närmare 200 miljoner kronor. Snittkostnaden för en översvämmad villa ligger på 40 000–50 000 kronor, men kan dra i väg till 300 000 kronor.

– Det finns saker man kan göra för att minska riskerna för översvämning i källaren. Skotta undan snön från husväggen och se till att hålla gatubrunnarna fria så att vattnet har någonstans att ta vägen, säger Magnus Sundin, skadechef på If.

När översvämningen slår till

Bryt strömmen

Stäng gasledningar

Plugga wc och avlopp

Ring räddningstjänsten

Gör försäkringsanmälan

Flytta känsligt bohag

Var noga med hygien

Anmäl till VA-verket

Källa: MSB och If (TT)

TT

Följ ämnen i artikeln