Milis i Irak mördar homosexuella

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-17

Ny rapport: Hundratals kidnappas, torteras och mördas

Irakisk milis ägnar sig åt att tortera och döda män som misstänks vara homosexuella, och myndigheterna i Bagdad gör inget för att stoppa våldet. Det uppger Human Rights Watch i en rapport som släpptes på måndagen.

Den New York-baserade människorättsgruppen avslöjar att hundratals män i år har blivit kidnappade, torterade och mördade under en våldsvåg som började i Bagdadstadsdelen Sadr-staden, som är ett fäste för den shiamuslimske predikanten Muqtada al-Sadrs Mahdimilis.

Spår av tortyr

Rapporten offentliggjordes i Libanon med titeln "De vill utrota oss": Mord, tortyr, sexuell läggning och genus i Irak. Enligt rapporten är det omöjligt att exakt beräkna hur många män som har dödats, men man räknar med att det rör sig om flera hundra offer.

Överlevande berättar att milismän tränger sig in i hem och förhör sina offer innan de dödar dem, detta för att förmå dem att namnge andra möjliga offer.

Läkare och bårhuspersonal vittnar om groteska spår av tortyr på de mördade männen.

Företrädare för Mahdimilisen har antytt att militära aktioner ska råda bot på "feminiseringen av irakiska män".

Mördarna fruktar att "irakiska mäns maskulinitet är hotad", uppger rapporten, som också avslöjar att en del av de döda har fallit offer för hedersmord. Offrens familjemedlemmar har mördat män för att deras "omanliga beteende" hotar familjens eller klanens rykte.

TT AFP