Snålt med mjölk i förpackningar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-23

Det är mindre mjök och ost i förpackningarna än konsumenterna tror.

Det visar en inspektion gjord av Livsmedelsverket.

Tre av fyra mejerier följer inte märkningsreglerna.

1, 5 liter mjölk, 400 gram ost eller 350 gram messmör. Siffrorna på varorna i butiken är tydliga men behöver inte stämma skriver Lantbrukets affärstidning, ATL.

29 följde inte bestämmelserna

Förra året inspekterade Livsmedelsverket 39 av landets största mejerier, ysterier och glasstillverkare. Då granskades förpackningar med mjölk, ost, och smör.

29 av anläggningarna följde inte märkesbestämmelserna.

– Vi ser allvarligt på fel på märkningsuppgifter. Den information som kunden får ska vara korrekt, säger Åsa Eneroth, statsinspektör vid enheten för inspektion vid Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

För lite mjölk och ost

Enligt Livsmedelsverkets regler ska den vikt eller volym som anges på varan ses som ett medelvärde av vad som finns i förpackningen. Endast 2,5 procent av förpackningarna i handeln får innehålla för lite.

Men inspektionen visade att det var för lite i förpackningarna på fyra av anläggningarna. På de andra anläggningarna, som fick anmärkning, innehöll paketen och tuberna istället för mycket mjölk eller ost.

På Arla Foods fungerade inte vågen som kontrollerar mängden mjölk i storhushållsförpackningar. Falköpings mejeri hade för lite lättmjölk i sina 1,5 litersförpackningar.

Milko i Östersund sålde tuber med för lite messmör. Mejeriets pressinformatör säger till Svenska Dagbladet att de ser mycket allvarligt på detta. Milko arbetar med att ta fram åtgärder för att innehållet i fortsättningen ska överensstämma med märkningen.